Zdraviliški turizem

Zdravilne učinke vode so že pred prvimi pisnimi omenjanji poznali številni okoličani pa tudi romarji, ki so glas o čudežni zdravilni moči širili po vsej deželi Štajerski in dalje. Prvi pisni viri o mineralni vodi so bili objavljeni leta 1572, ko je slavni alkimist Lenhardt Thurneysser iz Frankfurta v svojem delu Pison objavil prvo analizo mineralne vode iz enega od vrelcev nedaleč od cerkve Sv. Križa.

Naravni vrelci so od nastanka zdravilišča pomemben del zdravljenja. Ni presenetljivo, da se tukaj razvija balneologija. Gre za vedo, ki proučuje načine zdravljenja z naravnimi zdravilnimi sredstvi. Beseda je sestavljena iz "balneum" (kopati se, kopeli) in "logos" (razprava oz. raziskovanje). Gre za eno najstarejših medicinskih znanj, ki za zdravljenje uporablja naravne zdravilne vrelce na izviru in obloge iz zdravilnega blata.

Zdravilnost rogaške vode dokazujejo številne analize ter nešteto zadovoljnih ljudi, ki Rogaško Slatino obiskujejo že več kot štiri stoletja in jim je ta voda pomagala pri zdravljenju. Edinstvene sestave naravne vode Donata Mg pa tudi Templa in Styrie so ohranile svojo moč vse do danes.