Mesec športa 2023

16. 05. 2023
Mesec športa 2023

V Rogaški Slatini za vse ljubitelje rekreacije tudi letos pripravljamo Mesec športa, ki bo potekal med 20. majem in 17. junijem. Zaznamovali ga bodo štirje večji dogodki - Bobrovo bicikliranje, Afroditin tek, cilj 1. etape 29. Kolesarske dirke Po Sloveniji in Festival športnega filma.

Šport ima v občini Rogaška Slatina posebno mesto. Župan mag. Branko Kidrič je na novinarski konferenci izpostavil, da so bili od leta 1997, odkar je občina Rogaška Slatina samostojna, izvedeni številni večji projekti v športno infrastrukturo, tako pa bo tudi v prihodnje, saj so za področje športa predvidene naložbe v višini 5,7 milijona evrov. Občina na leto za promocijo športa nameni okoli 120.000 evrov, za investicije v športno infrastrukturo pa je v zadnjih petih letih namenila več kot 4,5 milijona evrov. Za vsakodnevno športno aktivnost je v občini zgrajenih 35 km daljinskih kolesarskih povezav, 15 kolesarskih stez različnih težavnostnih stopenj, posebej označenih 6 sprehajalnih poti različnih dolžin, centralno otroško igrišče in skate park pri II. osnovni šoli. Vse to z namenom vzpostavljati trajnostno mobilnost in pa pritegniti čim več občank in občanov v različne oblike rekreacije. Posebna zahvala na tem mestu gre tudi sponzorjem, ki podpirajo šport v občini.

Prvi športni dogodek v sklopu Meseca športa bo 20. maja Bobrovo bicikliranje. Direktor JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina Dino Markovinović je med drugim izpostavil tri glavne vsebine 2. Bobrovega bicikliranja – promocija kolesarskih poti v občini, spoznavanje Bobrovega centra in nakup treh koles za invalidne osebe, ki bodo omogočile kolesarjenje tudi invalidnim osebam. Da je Bobrovo bicikliranje uspešen projekt, potrjuje 30 % več prijav kot lani, zato ocenjujejo, da bo letos sodelovalo okoli 400 udeležencev.

V začetku junija v Rogaško Slatino ponovno prihaja Afroditin tek, ki ga Kozmetika Afrodita kot glavni pokrovitelj organizira skupaj s Štajerskim valom. Tjaša Markovinović iz Kozmetike Afrodita je povedala, da jih veseli, da bodo letos dosegli okoli 1.000 prijavljenih, dogodek pa bodo poleg teka na 1 km, 5 km in 10 km letos nadgradili s pohodom na Janino in vozičkanjem najmlajših za vso družino.

V Mesecu športa bo v Rogaški Slatini tudi  cilj 1. etape 29. Kolesarske dirke po Sloveniji. Kot je izpostavil župan mag. Branko Kidrič, bo Rogaška Slatina dirko gostila že devetič, in sicer štirikrat start, petič pa bo tukaj potekal cilj. Sodelovanje na takšnem športnem dogodku predstavlja velik prispevek k promociji naše destinacije in samega športa. 14. junija, na dan kolesarske dirke, pa se bo začel še štiridnevni Festival športnega filma, ki je krstno izvedbo v Sloveniji doživel lani.

Pomembna vez rekreacije in športa med občino in športnimi društvi predstavlja Športna zveza Rogaška Slatina. Njeno delovanje je predstavil sekretar Jože Strniša, aktivno pa se vključujejo tudi v Mesec športa. Tako bodo v sklopu Afroditinega teka obiskovalce popeljali na Janino in v sodelovanju z ZD Šmarje pri Jelšah organizirali test v hitri hoji, v sklopu Festivala športnega filma pa bodo pripravili mini olimpijado.