Občina Rogaška Slatina

Župan na klepetu pri najstarejših v krajevnih skupnostih

29.12.2016

Prednovoletna snidenja župana mag. Branka Kidriča s starejšimi so stalnica predprazničnih dni. V vseh krajevnih skupnostih občine je 22. decembra obiskal najstarejšo občanko oz. občana.

Prednovoletna snidenja župana mag. Branka Kidriča s starejšimi občani so stalnica predprazničnih dni. V vseh treh krajevnih skupnostih občine Rogaška Slatina je 22. decembra obiskal najstarejšo občanko oz. občana, ki jesen življenja preživlja v domači hiši. Pri Sv. Florijanu je potrkal na vrata Zori ZAGORŠEK, v Čači vasi Ani TOPOLOVEC in v Tekačevem Jožefu BAJCU. Prijetna in sproščena srečanja z ljudmi, ki imajo dolgo in z življenjskimi izkušnjami neizmerno bogato pot, se vtisnejo v trajen spomin.

Zora ZAGORŠEK je ob prvem srečanju z županom kratko in slikovito opisala devet desetletij svoje življenjske poti. Ko je pred davnimi leti stopila v zakon, jo je pot iz rodnega Zagorja pripeljala k Sv. Florijanu. Ni bilo vedno lahko, a treba je bilo iti naprej. Ustvarili so si dom, v katerem sedaj s svojimi najbližjimi mirno preživlja zrela leta. Skupaj s svojimi domačimi se občasno poda tudi k maši.

Ana TOPOLOVEC je korajžno zakorakala v 95-deseto leto starosti. Sama stopi za štedilnik, si skuha, brez težav še pobira orehe in opravlja lažja dela na njivi. Kaj vse se je v desetletjih življenja spremenilo, kar težko verjame. Ko so letos delavci javnega podjetja prvič prišli k sv. Marjeti na praznjenje grezničnih gošč, je kar težko verjela. Najprej jih je zaslišala, če morda ne gre za kako potegavščino, potem so šele lahko opravili svoje delo.


Jožef BAJC se je oktobra letos podal že v 101. leto. Kljub častitljivi starosti je ob skrbni pomoči domačih prišel še na prižig novoletne razsvetljave. Ob obisku župana je prisedel k praznični mizi in z mirno roko nazdravil s svojo ženo Terezijo in ostalim omizjem.

Kako dolgo smo lahko aktivni in vitalni, je odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od zdravja. Jeseni nam je ob 100-letnici dejal, da pa mora človek tudi sam zase kaj storiti. Za ohranjanje telesnih sposobnosti je tudi on občasno sedel na sobno kolo. Pri vsem pa velja omeniti tudi podporo domačega okolja, katere pri njih resnično ne manjka.