Občina Rogaška Slatina

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč 2017

17.11.2017

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

V Rogaški Slatini bom spomin obeležili

v petek, 17. novembra 2017 ob 17.00 uri

na parkirišču pri železniški postaji v Rogaški Slatini.

Dogodek organizirajo: Zavoda Varna pot, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Rogaška Slatina, ZŠAM Rogaška Slatina in Policijska postaja Rogaška Slatina.


Smrt ali poškodba v prometni nesreči je nenaden, silovit in travmatičen dogodek, ki ima dolgotrajen v številnih primerih celo trajen vpliv na življenje celotne družine. Vsako leto se številu poškodovanih in trpečih zaradi izgube ljubljene osebe po vsem svetu prišteje več milijonov novih trpečih zaradi posledic prometnih nesreč.

Občutek žalosti in nemoči te ogromne skupine je še toliko večji, ker je veliko število žrtev mladih in ker bi veliko število prometnih nesreč lahko in morali preprečiti.

Tudi odnos javnosti do smrti, poškodb in žrtev prometnih nesreč povečuje občutek nemoči, saj je le-ta velikokrat nezadosten, neprimeren, neprijazen in celo krut do izgube življenja ali izgube kvalitete življenja.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je tako odgovor na potrebo žrtev prometnih nesreč po javnemu priznanju njihovega trpljenja in izgube.


Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč:

• s pridobljeno pozornostjo predstavlja spodbudo in poziv državi za izvajanje nacionalnih programov;

• povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu;

• družbi sporoča, da so posledice prometnih nesreč nesprejemljive;

• ker pomanjkanje informacij o žrtvah prometnih nesreč ustvarja med ljudmi ravnodušnost;

• s spominom in javnim pogovorom o žrtvah prometnih nesreč ustvarja skupno preventivo na tem področju;

• ker je molčanje del kolektivnega zatiskanja oči pred resnico.


Mednarodne aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč si lahko ogledate na spodnji povezavi:http://www.varna-pot.si/si/336/Svetovni_dan_spomina.aspx