Občina Rogaška Slatina

Podatki o občini

Nastanek občine

Občina je nastala sredi devetnajstega stoletja na osnovi katastrske delitve kot manjša upravna in statistična enota in se je hitro povzpela do urejene avtonomije v takratni Avstriji. Po drugi svetovni vojni, v socialistični Jugoslaviji, se je organizirala v skupnost ljudi z oblastjo ljudskih odborov. Ukinjena je bila malo po tem, ko je postala organ družbenega samoupravljanja.


Leta 1994 so v samostojni Sloveniji sprejeli Zakon o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij ter Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Med te občine je bila uvrščena tudi Rogaška Slatina. 4.10. in 6.11.1994 sta bila za kraj pomembna datuma, saj se je takrat območje občine uveljavilo v skladu s predpisi.

Lega in velikost občine

Rogaška Slatina leži v Severnem Posotelju, na vzhodnem in osrednjem delu Štajerske. Njena geografska lega je 46º 14' 50" severne širine in 15º 35' 46" vzhodne dolžine. Leži na 228 metrov nadmorske višine in je del savinjske statistične regije. Meri 71,5 km² in se po površini med slovenskimi občinami uvršča na 100. mesto.  


Število prebivalcev, gospodinjstev, družin in otrok


Območje občine Rogaška Slatina
Površina občine 71,5 km²
Število krajevnih skupnosti             3
Število naselij 41 - seznam
Število statističnih okolišev 58
Število prostorskih okolišev 105
Število ulic 55 - seznam
Število hišnih številk 3210

 Vir: Statistični urad Republike Slovenije


Število gospodinjstev v občini:

Vir: Statistični urad Republike Slovenije


Senam naselij in ulic občine Rogaška Slatina.pdf

Podatki o prebivalstvu

Po številu prebivalcev se občina Rogaška Slatina od skupnih 212 slovenskih občin uvršča na 49 mesto, kar pomeni, da sodi med četrino največjih občin v Sloveniji.

Prebivalstvo občine Rogaška Slatina.pdf

 Prebivalci v po krajevnih skupnostih občine Rogaška Slatina.pdf

Vir: Statistični urad Republike Slovenije


Podatki o podnebju

Podnebje na območju Rogaške Slatine je subpanonsko, blago, z januarskimi temperaturami nekaj pod ničlo ter z dokaj visokimi jesenskimi temperaturami.

PODNEBJE.doc