Razgledni stolp Kristal

Razgledni stolp Kristal

Foto in videogalerija poteka gradnje

V zadnjem tednu oktobra 2023 so bila zabetonirana tla prve etaže vrha Razglednega stolpa Kristal.

Posnetek iz zraka, 24.10.2023

Posnetek poteka gradnje, julij 2023

Razgledni Stolp Kristal Rogaška Slatina, zgodba o nastanku

106

m

najvišji stolp v Sloveniji

skupno več kot

50

novih parkirnih mest za vozila

v manj kot

20

sec

do vrha

Napredek v razvoju in ponudbi Rogaške Slatine

Razgledni stolp Kristal bo z višino 106 metrov najvišji stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji. Poglede, in obiskovalce, bo privabljal z edinstveno podobo, ki spominja na kristal ter konceptom urbanega razgledišča – ta omogoča obisk vse dni v letu, tudi v slabem vremenu.

Morda se na prvi pogled zdi povezovanje razgledišča z dodatno ponudbo kot je druženje v kavarni, nakupovanje spominkov ter digitalizacija vsebin ambiciozno, vendar je to v tujini že nekaj časa nepogrešljiv sestavni del turistične ponudbe. V Sloveniji pa je to redkost, zato s projektom tako rekoč orjemo ledino.

Z izgradnjo stolpa se nikakor ne bomo odmaknili od glavnega atributa destinacije, slatinske mineralne vode. Naš cilj je zgraditi celostno zgodbo, v katero bomo vključili tudi ostale atribute Rogaške Slatine od zgodovine, kulinarike in tradicije do avtentične lokalne ponudbe.


Kako pa bo Razgledni stolp Kristal vplival na kakovost življenja prebivalcev?
Izboljšal jo bo. Z ureditvijo prometnega režima, obuditvijo mikrolokacije, novimi zaposlitvami in prostorom, kjer se bodo mladi zadrževali v sodobno urejenem urbanem okolju.

Razgledni stolp Kristal

Projekt "Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina"

Od edinstvene naravne mineralne vode do edinstvenega razgleda na naravo

Naši gostje Rogaško Slatino poznajo predvsem zaradi naravne mineralne vode Donat Mg ter vrhunske zdraviliške ponudbe. Želimo si, da bi jo spoznali tudi drugače, z vsem, kar je in kar ponuja – od avtentične gostinske ponudbe, lokalnih ponudnikov in močne tradicije do čudovite narave.

 • Odprta strešna terasa

  Sprehod po odprti pohodni strehi je namenjen samo najpogumnejši. Razgled z najvišje točke najvišje stavbe v Sloveniji je doživetje, ki ga zlepa ne boste pozabili.

  Odprta strešna terasa
 • Razgledna ploščad

  Uživajte v razgledu na celotno Rogaško Slatino z višine kar 100 m. Na razgledni ploščadi se podajte tudi na virtualni ogled Rogaške Slatine s krilatim Pegazom.

  Razgledna ploščad
 • Kavarna in slaščičarna

  Ste za druženje ob slatinski mineralni vodi, odlični kavi in tortici Ana? Privoščite si oddih v kavarni s kristalnim dekorjem in ekskluzivno ponudbo pijač in sladic.

  Kavarna in slaščičarna
 • Doživetje v dvigalu

  Kako so videti Rogaška Slatina in ljudje, ko se vse bolj oddaljujejo in postajajo manjši? Panoramsko dvigalo s stekleno steno bo poskrbelo za naraščajoče razburjenje.

  Doživetje v dvigalu
 • Trgovinica s spominki

  Kristal sreče, darilni bon za »wow« doživetje, zapestnica iz kristalčkov ... Izberite najljubši spominek na temo stolpa zase in za svoje bližnje!

  Trgovinica s spominki
Prednosti

Kaj lahko pričakujete?

Vrh razglednega stolpa Kristal

Dostop do razgledišča brez naprezanja
Razgledni stolp je bil zasnovan tudi z mislijo na starejše in gibalno ovirane, ki običajno ne morejo dostopati do razgledišč. Dve dvigali bosta omogočili neoviran dostop ter uživanje v razgledu tudi invalidom.

Okušanje slatinske mineralne vode

Povezava z lokalnimi ponudniki
Sestavni del ponudbe bo okušanje slatinske mineralne vode iz posebnega kozarca Steklarne Rogaška. Priložnost pa bodo dobili tudi ostali lokalni ponudniki, ki bodo lahko svoje delo predstavili v okviru posameznih razstav ali dogodkov.

VR doživetje - let s Pegazom

Virtualno doživetje 
V najvišjem nadstropju stolpa je predvideno VR doživetje legende o Pegazu in zgodovinskih dogodkov. V navidezni resničnosti bo uporabnik lahko aktiviral različne osebnosti, ki so pomembno vplivale na razvoj kraja, zdravilišča in turizma.

Razgledni stolp Kristal

Najvišja stavba v Sloveniji
Razgledni stolp Kristal je edini turistični objekt v Sloveniji, ki bo omogočal doživetja s takšne višine. Strešna terasa je predvidena na 106 metrih, kar je približno dvakratnik najvišjega doslej zgrajenega razglednega stolpa v Sloveniji.

Območje nekdanjega mizarstva

Obuditev zdaj pozabljenega dela kraja
Razgledni stolp Kristal bo postavljen na zemljišču zapuščenega Mizarstva. Z obuditvijo tega dela Rogaške Slatine bomo omogočili razvoj in povezanost tega dela kraja, hkrati pa bo urejeno ozemlje privabilo nove investitorje.

Nadhod Sonce

Združitev dveh delov mesta
Skupaj s Razglednim stolpom Kristal bo izveden tudi projekt nadhod Sonce, ki bo povezoval staro zdraviliško jedro s Tržaškim hribom. S tem bo lokalna skupnost pridobila nove kolesarske in sprehajalne poti ter nova parkirišča izven centra mesta.

Spremljajte potek gradnje

Časovnica aktivnosti projekta Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina

Predstavitev projekta , 20.9.2020

Predstavitev poudarkov projekta, 1.3.2022

Povezani projekti

NADHOD SONCE ROGAŠKA SLATINA

Eden od pomembnejših projektov za razvoj turizma v Rogaški Slatini bo izgradnja nadhoda preko glavne ceste skozi mesto.

VR DOŽIVETJE - LET S PEGAZOM

Projekt doživetja virtualne resničnosti, katerega postavitev je predvidena v najvišjem nadstropju razglednega stolpa Kristal. 

UREDITEV PARKIRIŠČA P+R

Na lokaciji pod Tržaškim hribom bo omogočeno parkiranje osebnih vozil in nadaljevanje poti po mestu z izposojenim javnim kolesom.

Nadhod Sonce

Nadhod Sonce

Eden od pomembnejših projektov za razvoj turizma v Rogaški Slatini bo izgradnja nadhoda preko glavne ceste skozi mesto.

Beri dalje
Parkirišče P+R

Parkirišče P+R

Na lokaciji pod Tržaškim hribom bo omogočeno parkiranje osebnih vozil in nadaljevanje poti po mestu z izposojenim javnim kolesom.

Beri dalje
VR doživetje - let s Pegazom

VR doživetje - let s Pegazom

Projekt doživetja virtualne resničnosti, katerega postavitev je predvidena v najvišjem nadstropju razglednega stolpa Kristal.

Beri dalje