Varno doma (brez dolgčasa) v času epidemije COVID-19

14. 04. 2020
Varno doma (brez dolgčasa) v času epidemije COVID-19

Pomlad  je komaj kje na svetu lepša kot pri nas. Nihče nam je ne more vzeti, le užiti je letos ne moremo v celoti. In deliti z drugimi. Uporaba interneta pa nam kljub samoizolaciji omogoča dostop do številnih zanimivih in informativnih  vsebin.

 

V kolikor še niste uspeli pregledati prenovljene spletne strani Turistične destinacije Rogaška Slatina, prijazno vabljeni k ogledu (fotografij) najlepšega kraja. Gornja fotografija je iz Paviljona kaktej, kjer kakteje letos cvetijo brez občudovalcev.

 

Mladinske organizacije so na svojih spletnih straneh pripravile odlične povezave do množice knjižničnega gradiva, glasbe, predstav in filmov:  

 

https://www.e-tom.si/kaj-naj-pocnem-ostanimodoma/

https://www.mlad.si/blog/ideje-za-ostanidoma/

https://www.lmit.org/za-mlade/nekaj-nasvetov-kaj-poceti-doma.html/

 

Več nasvetov o varni rabi interneta na www.varninainternetu.si in www.safe.si.

 

Knjižnica Rogaška Slatina bo z naslednjim tednom pričela z izdajo gradiv.

 

Vsa ključna vprašanja o tem, kako postati prostovoljec, in storitvah ter ukrepih za lažjo premostitev obdobja, v katerem je nujno, da ostanemo doma in omejimo vse stike; 041 372 298.

 

Vsi kontakti za pomoč v času epidemije so nanizani v novici Vse na enem mestu: Priročnik za preživetje epidemije, na tej povezavi.

 

Ponovno prosimo, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa (SARS-COV-2) upoštevate še naslednja navodila samoizolacije UKC Ljubljana:

Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat dnevno.

Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). Spijo naj v ločenih prostorih, skrbijo za higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin.

Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.

Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.

Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. Za posvet pokličite izbranega zdravnika.

Ob zapuščanju stanovanja obvezno nosite zaščitno masko. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred morebitno okužbo. Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnih prometnih sredstev (avtobusov, vlakov, taksijev).

 

#ostanidoma   #nidolgčas  #skupajzmoremo