S kolesom po mestu in okolici

06. 08. 2020
S kolesom po mestu in okolici

Občina Rogaška Slatina ima izgrajeno kolesarsko omrežje v dolžini  22  km ter izgotovljene tri postaje za izposojo koles. Pomemben del izvajanja strategije trajnostne mobilnosti je tudi spodbujanje kolesarjenja. Že več let si prizadevamo vzpostaviti kvalitetno in varno k kolesarsko omrežje, tako v mestnem središču, kot v širši okolici. Da bi bile kolesarske povezave atraktivne, uporabne in privlačne za kolesarje smo ob kolesarski poti Vonarje uredili tudi lična kolesarska počivališča.

 

Kolesarska steza Vonarja predstavlja dodatno vrednost za kolesarjenje, saj povezuje dve občini in dvoje zdraviliških mest, Rogaško Slatino in Podčetrtek. Dolžina odseka v Občini Rogaška Slatina znaša 5,4 km, kolesarska steza pa poteka kot dvosmerna kolesarska steza širine 2,25 m, ki ima ob vsaki strani še bermo širine 0,25 m in je od ceste ločena z zelenim pasom.

 

S promocijo kolesarjenja želimo spodbujati občane in obiskovalce, da pogosteje uporabljajo kolo za vsakodnevne opravke, prihod na delo, v šolo oziroma rekreacijo ter zmanjšajo uporabo osebnega avtomobila s pozitivnimi učinki na zdravje, okolje in družbo.

 

Spodbujanje kolesarjenja

 

Tudi v prihodnje želi Občina Rogaška Slatina širiti kolesarsko omrežje po občini ter vzpostavljati regijske povezave s ciljem, da bodo kolesarske povezave najkrajše, privlačne okolju in uporabnikom ter varne, predvsem pa povezane v smiselno zaokroženo občinsko kolesarsko omrežje. 

 

Z izdelano Celostno prometno strategijo Občine Rogaška Slatina želi Občina Rogaška Slatina še nadalje vzpostavljati trajnostni prometni sistem, ki bo prispeval k boljši kakovosti bivanja v občini ter bo prebivalcem in obiskovalcem občine zagotavljal dostopnost do delovnih mest in različnih storitev v prostoru. Hkrati bo odpravljal socialno izključenost ranljivih skupin prebivalcev, še posebej invalidov, starejših, otrok ter ekonomsko in socialno ogroženih. Ambicija Občine Rogaška Slatina je postati vodilna turistična občina na področju trajnostne mobilnosti v Sloveniji. Za uresničevanje vizije smo si na podlagi obširnega vključevanja javnosti ter poznanih vrednot in priložnosti zastavili strateške cilje in ciljne vrednosti prikazane v strateškem dokumentu.

 

Kolesarske poti znotraj občine (15) so označene tudi na interaktivnem zemljevidu (prikaz spodaj) destinacijske spletne strani vodilne turistične destinacije Rogaška Slatina. Digitalizirane kolesarske poti Kozjanskega in Obsotelja so odlično obdelane tudi na spletišču JZ RA Sotla.

 

Evropski projekt BYPAD

 

Dne 18.6.2010 je Občina Rogaška Slatina, za uspešno implementacijo orodja namenjenega izboljšanju kakovosti kolesarske politike na lokalni ravni, prejela evropski certifikat BYPAD. Certifikat je občini izročila Fakulteta za gradbeništvo Univerze v Mariboru, ki je nacionalni koordinator evropskega projekta  BYPAD PLATFORM.

 

Občina Rogaška Slatina se je tako pridružila več kot 80-tim mestom (in občinam) iz 21-tih evropskih držav, ki so že prejela certifikat in uporabljajo orodje Bypad. V Sloveniji so k implementaciji tega orodja pristopile še občine: Brežice, Domžale, Škofja Loka, MO Kranj, MO Maribor in MO Murska Sobota.

 

Bypad je angleška kratica za Bicycle Policy Audit, kar pomeni pregled oz. revizijo kolesarske politike. Orodje Bypad je nastalo po izkušnjah kolesarsko razvitih evropskih mest, kjer se skušajo v gospodarstvu že uveljavljeni postopki upravljanja kakovosti (kot je npr. ISO) prenesti tudi na področje kolesarstva. Občine lahko s pomočjo tega orodja natančno ovrednotijo lastno kolesarsko politiko in jo nato v skladu s postavljenimi cilji postopoma izboljšujejo.

 

Občina Rogaška Slatina je na štiristopenjski lestvici za vrednotenje kakovosti kolesarske politike Bypad, dosegla 3. razvojno stopnjo. To je glede na trende prometne politike in splošno stanje prometne infrastrukture v državi zelo spodbuden rezultat. Občina že vrsto let načrtno razvija kolesarsko infrastrukturo in lahko ob nadaljnjem skladnem izvajanju vseh naštetih ukrepov za izboljšanje kolesarskega prometa v relativno kratkem času, dveh do treh let, doseže tudi najvišjo 4. razvojno stopnjo kolesarske politike Bypad. 

 

Prikaz zemljevida 1 od 15 kolesarskih poti (povezava do interaktivnega zemljevida https://www.visit-rogaska-slatina.si/si/kaj-poceti/aktivnosti/kolesarjenje/#zemljevid-kolesarskih-poti)

Krožno križišče v Prvomajski ulici, s kolesarsko povezavo

Postaja za izposojo koles pri Podjetniškem centru Vrelec na Prvomajski ulici v Rogaški Slatini