Zaključena dela na Bobrovem centru

15. 09. 2020
Zaključena dela na Bobrovem centru

Ob kolesarski stezi Rogaška Slatina - Podčetrtek, v Nimnem, je zaključena gradnja objekta, ki bo omogočal vpogled v naravne danosti območja ob Sotli.

 

Čeprav površina občine Rogaška Slatina ne sodi v biosferno območje Obsotelja in Kozjanskega, je objekt pozicioniran v prehodno območje le tega, s čemer so odprta vrata za povezovanje z UNESCOVO naravno dediščino.

 

Kozjansko in Obsotelje je od leta 2010 sprejeto v mednarodno mrežo bisofernih območij v okviru programa Človek in biosfera (Man and biosphere – MAB) pod okriljem UNESCA. Progam MAB potrjuje biosferna območja kot koncept in sredstvo za uresničitev trajnostnega ravnovesja med pogosto nasprotujočimi si cilji ohranjanja biološke pestrosti, spodbujanja razvoja človeških virov z vzdrževanjem kulturnih vrednot.

 

V mrežo je vključenih 631 biosfernih območij iz 119 držav. V Sloveniji sta poleg Kozjanskega in Obsotelja še samo dve biosferni območji Julijske Alpe in Kras.

 

Bisoferno območje Kozjansko in Obsotelje se nahaja med Savo, Savinjo in Sotlo in je veliko 947 km2.

 

Slovesnost, ki je predvidena za dne 17.9.2020, bo, zaradi omejitev v zvezi s Covid -19, potekala v zaprtem krogu vabljenih, v skladu s pridobljenim dovoljenjem NIJZ,  saj v zgradbi ni mogoče zagotoviti ustreznih zdravstvenih pogojev za večje število obiskovalcev.