Posodobljena infrastruktura za pot v šolo in v vrtec v Rogaški Slatini

29. 09. 2020
Posodobljena infrastruktura za pot v šolo in v vrtec v Rogaški Slatini

V Občini Rogaška Slatina je bil danes obeležen zaključek obnovitvenih del na prometni infrastrukturi v območju poti do II. Osnovne šole in enote vrtca Izvir.

Občina je leta 2018 sodelovala na javnem razpisu za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti za občine s potrjenimi celostnimi prometnimi strategijami, v ta namen je pripravila projekt »Ureditev dveh mini krožišč v Ulici Kozjanskega odreda.« Predmet projekta je ureditev dveh križišč, in sicer prvega med trgovino DM in vrtcem Izvir, ter drugega med trgovino Mercator in stanovanjskimi bloki v Ulici Kozjanskega odreda. Površini obeh križišč sta urejeni kot dvignjeno območje s krožnim prometom, kar zagotavlja manjšo hitrost in večjo pretočnost vožnje motornih vozil. Posledično je izboljšana varnost za pešce, ki predstavljajo najranljivejšo skupino v cestnem prometu. V območju obeh križišč je povečano število urejenih prehodov za pešce. Vrednost vseh stroškov projekta znaša 166.000 evrov, iz naslova uspešne prijave na javni razpis je od tega bilo zagotovljenih 79.000 evrov iz Kohezijskega sklada EU in iz državnega proračuna.

 

Razen zagotavljanja varnejšega prometa skozi obe križišči, ki je bilo predmet sofinanciranja, je občina sočasno poskrbela še za niz drugih ukrepov, ki prav tako prispevajo urejenosti širšega območja. Med vrtcem Izvir, Ratanskim potokom in državno cesto je zgrajeno parkirišče, s katerim se je kapaciteta parkiranja ob enoti vrtca Izvir povečala za 32 osebnih avtomobilov. Obnove so bile deležne tudi asfaltne površine do obeh križišč in parkirišča.

 

Ukrepi so torej izvedeni s ciljem povečanja varnosti v cestnem prometu in večje urejenosti mirujočega prometa v najbolj občutljivem območju, ki je še posebej obremenjeno ob delovnikih, okoli 8. in 15. ure. Vendar pa infrastrukturni ukrepi niso edino, kar lahko prispeva k doseganju predstavljenih ciljev. Ob takšni priložnosti je prav, da se na prvem mestu zahvalimo tistim, ki dosledno upoštevajo pravila vožnje in parkiranja. In da opomnimo tiste, ki zaradi nekaj metrov vožnje manj parkirajo na površinah, ki temu niso namenjene. Če slabih navad ni vredno spremeniti že zaradi voznikov, katerim s svojim početjem otežujemo pot, pa dajmo te navade spremeniti vsaj zaradi tistih, ki nas gledajo in se od nas učijo – zaradi otrok. Hvala!