Bodi viden. Bodi previden.

08. 10. 2020
Bodi viden. Bodi previden.

Med 5.10. in 18.10.2020 poteka dvotedenska nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki bo potekala na območju celotne Slovenije.

 

V tem času bodo policisti preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev. Namen akcije je opozoriti na varnost te najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu.

 

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Preventivno akcijo za večjo varnost pešcev pod sloganom »Bodi viden - bodi previden«, ki sodijo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, tudi letos na državni ravni načrtuje in vodi Javna agencija RS za varnost prometa, sodeluje tudi Policija.



V času akcije bodo policisti izvajali krajše poostrene nadzore na lokacijah, kjer je zaznati večjo problematiko varnosti pešcev (predvsem v bližini prehodov za pešce, v bližini šol in vrtcev ter na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev). Voznike opozarjajo, naj bodo pozorni na pešce (otroci, mladoletniki, starejši občani) kot šibkejše in ranljivejše udeležence, ravnajte v cestnem prometu odgovorno in strpno ter se pod vplivom alkohola ne pojavljajte kot neposredni udeleženci cestnega prometa.

 

Policisti bodo poostreno nadzirali kršitve voznikov motornih vozil do pešcev kot udeležencev cestnega prometa (na primer izsiljevanje prednosti pešcem za zaznamovanih prehodih za pešce), saj pogosto prihaja do prometnih nesreč s telesnimi poškodbami tudi na prehodih za pešce.


Prav tako velja opozorilo tudi pešcem kot šibkejšim udeležencem cestnega prometa, da tudi sami poskrbite za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajte v nevarnost sebe in ostalih udeležencev cestnega prometa. Ne gre zanemariti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (neosvetlitev pešcev in nepravilna hoja izven naselij, nepravilno prečkanje cest…). Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo tudi sami. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, pa so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika, neustrezne barve oblačil, neuporaba odsevnih izdelkov … Zato bodo policisti ugotavljali tudi kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest.

 
Policisti  zaradi večje varnosti v cestnem prometu pešcem in voznikom svetujejo da:



Pešci:

· poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca
(odsevne trakove, kresničke);
· upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce;
· hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu;
· v naseljih prečkajte cesto preko označenih prehodov za pešce, v semaforiziranih križiščih pa ob
zeleni luči, izven naselij le na mestih, kjer bo prečkanje ceste za vas varno;
· predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Vozniki:

· upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost v skladu s predpisi;
· hitrost prilagodite razmeram na cesti in dosledno upoštevajte omejitve;
· na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);
· izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob
vozišču.

 

Poskrbimo za varnost šibkejših skupin v prometu.