Kako lahko v času karantene poskrbimo drug za drugega

11. 01. 2021
Kako lahko v času karantene poskrbimo drug za drugega

Ekonomskim posledicam pandemije so še posebej izpostavljeni samozaposleni, veliko breme izkušajo starši z nefleksibilnim delavnikom, še posebej pa starejši in samohranilne družine z nizkim dohodkom.  Četudi ima vsak od nas med karanteno zagotovo veliko svojih skrbi, si ne dovolimo pozabiti na druge. Ne le, da bomo širjenje virusa uspešno zaustavili le z mislijo na druge, temveč lahko v tem času krepimo vezi naše skupnosti. Tudi v razmerah karantene se lahko med sabo podpremo. Majhna dejanja, ki jih stori dovolj veliko število ljudi, sešteta skupaj, naenkrat niso več majhna.

 

1) Zaščitimo drug drugega

 

Dosledno spoštujmo pravilo, da ostajamo doma in imamo stike le s tistimi, s katerimi si delimo gospodinjstvo. Namesto rokovanj in objemov lahko v pozdrav drugim pomahaš, nameniš pogled in nasmeh, položiš dlan na srce,  pošlješ pozorno sporočilo.

 

2) Preverimo, kako so stari starši ali starejši sosedje 

 

Pokliči, pošlji SMS ali elektronsko pošto in redno preverjaj, kako so tvoji stari starši in starejši sosedje. V izolaciji se lahko mnogi starejši soočajo z osamljenostjo, zlasti, če živijo sami ali pa potrebujejo prevoz za hrano in zdravila. Občina Rogaška Slatina in Občinski štab civilne zaščite Občine Rogaška Slatina ponovno objavljata številko 041 372 298, kamor se lahko obrnete na pomoč, če vaša socialna mreža ne zadošča.

 

3) Pošljimo SMS ROGASKASLATINA ali ROGASKASLATINA5 na številko 1919 in pomagajmo zmanjšati stisko otrok

 

V Rogaški Slatini želimo v okviru humanitarne akcije Stopimo skupaj zbrati prostovoljne prispevke gospodarskih subjektov in posameznikov ter jih nato razdeliti družinam, ki so se med epidemijo znašle v stiski. Nekaj lokalnih podjetij in posameznikov se je prošnji že odzvalo, na občini pa upamo, da se bo v prihodnjih dneh zbralo še več sredstev za podporo najranljivejšim skupinam. Znesek skupno zbranih sredstev bo javno objavljen, družine v stiski na območju občine bodo izbrane po predlogih Območnega združenja RK Šmarje pri Jelšah. Projekt traja od 8.1.2021 do 28.2.2021.

 

4) Borimo se za informacije in proti neverodostojnim informacijam

 

V časih krize je ključno transparentno delovanje oblasti in obveščenost javnosti. Omejevanje informacij, pomanjkanje transparentnosti in cenzura ne smejo postati del normalnih odzivov na sedanjo krizo. V poplavi informacij bodite pozorni na vire teh informacij. Glede koronavirusa se zanašajte na verodostojne vire informacij kot so Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ali vaš osebni zdravnik.

 

5) Delimo novice o pozitivnih in sočutnih dejanjih

 

V zadnjih tednih smo lahko videli veliko primerov, kako ljudje drug drugemu pomagajo lažje preživeti ta čas. Delimo takšne primere. Govorimo o teh primerih. Zavedajmo se, da lahko tudi sami pomagamo. 

 

6) Namenimo del svoje dohodnine

 

Veliko od vas bi morda želelo še bolj aktivno pomagati drugim v tem času. Zakaj ne bi namenili odstotka svoje dohodnine humanitarnim organizacijam, ki pomagajo občanom, ki so se zaradi epidemije znašli v stiski? Zaradi tega sami ne boste nič finančno prikrajšani, morda pa boste pomagali komu, ki vašo pomoč resnično potrebuje. Kako lahko to storite? Izpolnite obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, vanj morate vpisati svoje podatke in ga poslati na naslov: Davčni urad Celje, p.p. 399, Aškerčeva ulica 12, 3000 Celje.

 

7) Recimo hvala

 

Mnogo ljudi je še vedno vsak dan na delu in veliko od teh jih je še posebej izpostavljenih. Poleg zdravstvenih delavcev ves čas delajo tudi trgovke, poštarji, smetarji, delavci na bencinskih servisih, kmetje in mnogi drugi. Za to smo jim hvaležni. Ko jih naslednjič vidite pri odvažanju smeti, le pomahajte čez okno in recite hvala ali napišite prijazno sporočilo za njih.  

 

3) Uprimo se rasizmu, ksenofobiji in stigmatizaciji 

 

Virus ne diskriminira na podlagi rase, starosti ali spola. A širjenje koronavirusa je na dan prineslo tudi te negativne plati človeštva – predsodke, rasizem in ksenofobijo. Pomagajmo zaustaviti rasizem in ksenofobijo s tem, da komentiramo in popravimo takšne izjave ali obnašanja, če smo jim priča. Mnogi oboleli s  koronavirusom pa se morda bojijo tudi (nadaljne) stigme. Izkazujmo sočutje in ne obsojajmo obolelih.

 

Vsi se dobro zavedamo, da bomo ob koncu pandemije COVID-19 še vedno soočeni s posledicami epidemije. Medtem pa poskrbimo zase in drug za drugega.