S ponovno uporabo varčujemo (tudi) z vodo

23. 03. 2021
S ponovno uporabo varčujemo (tudi) z vodo

Center ponovne uporabe Rogaška Slatina se nahaja na lokaciji zbirnega centra OKP Rogaška Slatina v Tuncovcu in deluje v sodelovanju OKP d.o.o. Rogaška Slatina. Tam lahko oddate izdelke, ki jih več ne potrebujete in so še dobro ohranjeni, na primer pohištvo, računalniško opremo, knjige, opremo za dom in prosti čas, kolesa, športno opremo, oblačila, igrače – skratka vse, kar je dobro ohranjeno, funkcionalno in še uporabno. V CPU Rogaška Slatina bodo izdelke pripravili za vnovično uporabo in ponudili naprodaj po simbolični ceni v zeleni trgovini na isti lokaciji. Izdelke iz lesa izdelajo tudi po meri, prav tako pa popravijo ali obnovijo pohištvo.

 

Ponovna uporaba izdelkov, kot so elektronika, športna in otroška oprema, gospodinjski aparati, oblačila, torbe in drugo, lahko pomembno prispevajo k zmanjšanju porabe vode. Za proizvodnjo navadne bombažne majice s kratkimi rokavi se po javno objavljenih podatkih porabi kar 2.500 litrov vode. Večino vode gre za pridelavo bombaža, poleg tega se ogromno vode porabi tudi v proizvodnji. Glede na to, da se čedalje bolj soočamo s problemom oskrbe s pitno vodo, bi lahko naslednjič, ko kupimo določen proizvod, dvakrat premislili, ali ga zares potrebujemo, ali lahko kupimo rabljenega  in koliko vode bi prihranili, če bi ga ne kupili.

 

Javno podjetje OKP Rogaška Slatina objavlja mesečna poročila o kvaliteti pitne vode na črpališčih.

 

Na internetni strani “Water footprint“ lahko izračunate, koliko vode je porabljeno za izdelavo določenega proizvoda in prepričali se boste, kako pomembno je preprečevanje nastajanja odpadkov in možnost ponovne uporabe: https://www.waterfootprint.org

 

Kontakt in delovni čas:

 

CPU Rogaška Slatina

Tuncovec (Zbirni center OKP) 3250 Rogaška Slatina

03 810 3109

rogaska@cpu-reuse.com

Ponedeljek - petek: 8:00 - 16:00

Sobota: 8:00 -13:00