Živali v urbanem okolju

07. 04. 2021
Živali v urbanem okolju

Občina Rogaška Slatina kot odgovorna lokalna skupnost na različne načine prispeva k ustvarjanju varnega in prijetnega bivanjskega okolja za sobivanje hišnih ljubljenčkov v lokalnem okolju.

 

Skladno z določili Zakona o zaščiti živali Občina Rogaška Slatina  zagotavlja proračunska sredstva za oskrbo in zaščito zapuščenih živali ter zaščito njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja, in sicer z najemom prostora v Zonzani d. o. o., veterinarstvo, oskrba in nega ter hotel za hišne živali, Jarmovec 5, 3222 Dramlje, ki ima pridobljeno koncesijo države za opravljanje dejavnosti zavetišč. 

 

Zaradi porasta števila zapuščenih živali, predvsem mačk, se je Občina Rogaška Slatina v letu 2020 odločila za preventivni ukrep, in sicer sofinanciranje sterilizacije in kastracije lastniških mačk, saj je to po priporočilih stroke najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali. Besedilo letošnjega javnega razpisa je dostopno na tej povezavi: https://www.rogaska-slatina.si/si/objave-in-napovedi/uradne-objave/11402-objava-javnega-razpisa-za-sofinanciranje-sterilizacije-in-kastracije-lastniskih-mack-v-letu-2021

 

V ožjem mestnem jedru je nameščenih več zelenih zabojnikov za pasje iztrebke, saj je pobiranje le teh pomembno tako iz zdravstvenega, higienskega,  kot tudi okoljevarstvenega vidika. Pobiranje pasjih iztrebkov, predvsem v urbanih okoljih, je zelo pomembno, saj se v pasjih iztrebkih nahaja izredno veliko število bakterij. Med njimi so nekatere odgovorne za pojav bolezni tako pri psih kot tudi pri ljudeh (Campylobacter, Salmonella, Yersinia in E. coli). Poleg bakterij se lahko v pasjem blatu nahajajo tudi paraziti kot so gliste Toxocara canis, protozoji Giardia in Cryptosporidium, ki so škodljivi tako za druge pse, kot tudi za ljudi. 

 

Najbolj izpostavljeni so seveda otroci in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

 

Z okoljevarstvenega vidika je pobiranje iztrebkov pomembno, saj pride pri nepobranih pasjih iztrebkih tudi do onesnaženja zemlje (vključno s polji in pašniki) in vode (predvsem podtalnice) ne samo s patogenimi klicami, ampak tudi z antiparazitiki, ki jih psom dajemo za preprečevanje okužb z zunanjimi in notranjimi zajedavci.

 

Pasji iztrebki seveda NE sodijo med organske odpadke, ampak med splošne komunalne odpadke.  

 

V Rogaški Slatini, v Tuncovcu, se lahko za nasvete o vzgoji psa obrnete tudi na Kinološki klub Rogaška; kontakt: gsm 041 971 817, mail 

 

Sodobne družine so na voljo v vseh oblikah in velikostih, hišni ljubljenčki pa so tudi del družine. Pomagajmo upravljati njihovo oskrbo tako, da bomo lahko ohranili zdravo okolje in srečne ljubljenčke.