Spodbujamo kratke prehranjevalne verige

14. 06. 2021
Spodbujamo kratke prehranjevalne verige

Pri izbiri in nakupu hrane počasi postajamo bolj pazljivi. V poplavi nizkocenovnih izdelkov v trgovinah se marsikdaj znajdemo pred dilemo, da je hrana pač hrana in zakaj bi kupovali dražje izdelke na kmetijah ali tržnici. Vendar pri izbiri hrane ni vse v ceni.

 

Mestna tržnica na Kidričevi ulici v Rogaški Slatini deluje štiri dni v tednu, v dopoldanskem času.

 

Mestna tržnica obratuje ob ponedeljkih, sredah, petkih in sobotah med 8. in 12. uro, tudi ob praznikih.

 

Na tržnici se trguje na drobno z naslednjim blagom:

 

  • živila: žita, mlečni izdelki, vrtnine, sadje in izdelki iz sadja, mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, ribe in ribji izdelki, čebelarski izdelki, ostala živila rastlinskega in živalskega izvora, alkoholne in brezalkoholne pijače ter zdravilna zelišča;
  • neživilski izdelki: cvetje, semena, sadike vrtnin, sadja in okrasnih rastlin, izdelki domače in umetne obrti ter različni izdelki, ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih (spominki, dekorativni predmeti, tradicionalna orodja in podobno).
  • na pokriti mestni tržnici se trguje prednostno z živili in sledečimi neživilskimi izdelki oziroma pridelki: cvetje, semena, sadike vrtnin, sadja in okrasnih rastlin ter novoletne jelke.

 


Na tržnih prostorih v lasti občine smejo prodajati:

 

  • kmetovalci,
  • nosilci dopolnilnih dejavnosti na kmetijah,
  • nosilci osebnega dopolnilnega dela,
  • drugi posamezniki, ki opravljajo gospodarsko dejavnost domače ali umetnostne obrti,
  • zadruge in
  • drugi posamezniki in organizacije, ki izpolnjujejo za to potrebne pogoje.

 

Prednost pri najemu tržnih mest imajo ponudniki s stalnim bivališčem oziroma registrirano dejavnostjo v Občini Rogaška Slatina.

 

Mestna tržnica bo v kratkem nadgrajena še s postavitvijo ribomata,  ki bo lokalnemu prebivalstvu omogočl nakup lokalno pridelanega ribjega mesa in izdelkov iz ribjega mesa.

 

Psihiatrična bolnišnica Vojnik bo letos prvič pripravila razpis za nabavo živil, pri katerem bo naročnik upošteval načela kratkih dobavnih verig – lokalne ponudnike in obvezni delež ekoloških živil. Da bi lahko pripravili kvalitetno in ponudnikom zanimivo razpisno dokumentacijo, želijo v predhodnem postopku – strokovnem dialogu, pridobiti informacije o vrsti ponudnikov in kapacitetah. V ta namen so za posamezni sklop v izdelani obrazci, katere lahko zainteresirani ponudniki izpolnijo in vrnejo po elektronski ali navadni pošti. Dokumentacija: Vabilo za sodelovanje pri strokovnem dialogu