Restavratorska dela na dveh Plečnikovih svetilkah in kipu Sv. Janeza Nepomuka

23. 08. 2021
Restavratorska dela na dveh Plečnikovih svetilkah in kipu Sv. Janeza Nepomuka

V letu 2021 so bila izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisana na seznam svetovne dediščine UNESCO. Tudi v Rogaški Slatini se je ohranil delček širokega ustvarjalnega opusa največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Na pobočju pod Hotelom Aleksander v Zdraviliškem parku stojita dve Plečnikovi svetilki.

 

Svetilki sta izdelani iz armiranega betona in sta bili zaradi sorazmerno visoke starosti in izpostavljenosti betona vremenskim vplivom že močno prizadeti. Zaradi zmrzali in raztezanja železnih cevi je razmeroma tanka betonska plast razpokala in z leti v celoti odpadla.

 

V restavratorski delavnici so bili na osnovi stare foto dokumentacije in ohranjenih posameznih fragmentov zmodelirani in izdelani štirje novi elementi svetilk, ki so bili nato pritrjeni na nosilne cevi. Po celotni površini svetilk so bile sanirane manjše vidne razpoke in izvedena zaščita s hidrofobnim preparatom, ki preprečuje prehajanje vode v beton. Z enakim preparatom je bila izvedena tudi hidrofobna zaščita kipa sv. Nepomuka.

Obnovljena kulturna dediščina ob vznožju Hotela Aleksander