Delovanje skupne občinske uprave prehaja že v sedmo leto

04. 11. 2021
Delovanje skupne občinske uprave prehaja že v sedmo leto

Medobčinski inšpektorat in redarstvo  občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje (MIR) je bil kot skupna občinska uprava ustanovljen leta 2015 z Odlokom o ustanovitvi organa skupne občinske uprave Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje (Uradni list RS, št. 87/15, 65/19). Skupna občinska uprava tako od novembra 2015 deluje na območjih zgoraj omenjenih občin, s skupno površino 371  km2 in s skoraj 32.000 prebivalci.

 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo opravlja naloge na področju občinske inšpekcije, občinskega redarstva, varstva okolja, urejanja prometa in urejanja prostora. Sedež je v Rogaški Slatini, na naslovu Izletniška ulica 2, Rogaška Slatina.

 

Uslužbenci MIR v večini opravljajo svoje naloge na podlagi Zakona o inšpekcijskem nadzoru in Zakona o občinskem redarstvu. Izvajajo nadzor nad izvajanjem občinskih predpisov, s katerimi občina ureja zadeve iz svoje pristojnosti, izdajajo odločbe na podlagi Zakona o inšpekcijskem nadzoru ter izdajajo odločbe in plačilne naloge na podlagi Zakona o prekrških. Opravljajo tudi vse ostale pristojne naloge v zvezi s postopki o prekrških, ko so kršeni npr. Zakon o pravilih cestnega prometa, Zakon o cestah, Zakon o varstvu javnega reda in miru, Odlok o občinskih cestah, Gradbeni zakon, Odlok o zbiranju določenih vrst komunalnih odpadkov v občinah Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Rogatec, Kozje in Bistrica ob Sotli, Odlok o oskrbi s pitno vodo na območju občin Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Rogatec, Kozje, Bistrica ob Sotli in Poljčane; Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju občin Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Rogatec, Kozje in Bistrica ob Sotli, odloki o turističnih taksah ipd).

 

V času od leta 2015 je organ, v katerem so trenutno zaposleni štirje javni uslužbenci, obravnaval 919 upravnih zadev in 5.777 prekrškov.

 

Uradne ure organa so v poslovnih prostorih na sedežu organa, Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina, v pritličju upravne stavbe in tudi po ostalih občinah po razporedu, objavljenem na spletni povezavi  (https://www.rogaska-slatina.si/si/obcinska-uprava/inspektorat-in-redarstvo/).

 

Občani lahko svoje prijave, pobude, pritožbe, sporočila in druge vloge podate osebno na sedežu MIR v času uradnih ur, na elektronski naslov inspektorat@rogaska-slatina.si ali po telefonu na tel. št. 03/81 81 701 ter na 041 659 599.