S kakšnim okusom vam prinesem vodo?

08. 12. 2021
S kakšnim okusom vam prinesem vodo?

Ker živimo v deželi, ki je pomanjkanje pitne vode še ni prizadelo, se še vedno premalo zavedamo pomena vode;  kljub temu, da je  pravica do pitne vode vpisana v Ustavo Republike Slovenije.

 

Odpadno jedilno olje je kuhinjski odpadek, ki ga uvrščamo med nevarne odpadke, zato moramo z njim skrbno ravnati, saj je izjemno škodljivo za pitno vodo.

 

Odpadnega jedilnega olja ne smemo zlivati v kuhinjske oz. ostale odtoke, niti v straniščno školjko. Posledično se odtoki zamašijo. Na kanalizacijskem omrežju se maščoba nalaga na cevi, na čistilnih napravah pa maščoba povzroča težave, saj vpliva na mikroorganizme. Zaradi nepravilnega odstranjevanja odpadnega jedilnega olja se lahko onesnaži tudi površinska voda in podtalnica. Odpadno olje, ki konča v tleh ali v vodi, predstavlja visoko organsko onesnaženje.

 

Odpadnega jedilnega olja torej:

ne smemo mešati z drugimi odpadki

ne smemo zlivati v odtoke ali v straniščno školjko,

ne smemo zlivati v naravo, 

ne smemo kuriti v pečeh,

ne smemo odlagati med biorazgradljive odpadke ali na kompost, 

ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

 

Lokacije nameščenih zbirnih posod za odpadno jedilno olje v Občini Rogaška Slatina:

 

Velike Rodne

Ulica XIV. divizije,

naselje Žibernik,

Ulica Kozjanskega odreda in

zbirni center Tuncovec.

 

 

Odpadno jedilno olje – pravilno ravnanje oz. odstranjevanje  

 

Odpadno jedilno olje shranjujemo doma v hišni posodici, odpadni plastenki ali v steklenem kozarcu. Zaprto plastenko ali kozarec hranimo na balkonu ali v notranjih prostorih stanovanja. Zbrano vsebino oddamo v zbirne centre ali na posebna mesta za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Oddaja odpadnega jedilnega olja je za gospodinjstva brezplačna.

 

S pitjem vode iz pipe preprečujemo proizvajanje dodatnih odpadkov, ki obremenjujejo naše okolje in hkrati ohranjamo naše izjemne naravne vire.