Podpisana Koncesijska pogodba za opravljanje 24-urne dežurne pogrebne službe v Občini Rogaška Slatina

28. 12. 2021
Podpisana Koncesijska pogodba za opravljanje 24-urne dežurne pogrebne službe v Občini Rogaška Slatina

Danes sta v prostorih Občine Rogaška Slatina župan mag. Branko Kidrič in Drago Žekar podpisala  Koncesijsko pogodbo za opravljanje obvezne občinske gospodarske javne službe 24-urne dežurne pogrebne službe v Občini Rogaška Slatina.

Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki ga je Državni zbor RS sprejel leta 2016, določa, da pogrebna dejavnost obsega zagotavljanje 24-urne dežurne službe, prevoz, pripravo in upepelitev pokojnika ter pripravo in izvedbo pogreba, pokopališka dejavnost pa obsega upravljanje ter urejanje pokopališč. 24-urna dežurna služba je obvezna občinska gospodarska javna služba, ki se izvaja v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe. Pogrebna dejavnost, se izvaja na trgu in obsega: prevoz pokojnika, ki ga ne zagotavlja 24-urna dežurna služba, pripravo in upepelitev pokojnika ter pripravo in izvedbo pogreba.

Koncesija je bila podeljena na podlagi javnega razpisa izvedenega ob koncu leta 2020, in sicer za dobo 15 let. Izbira koncesionarja je potekala po postopku konkurenčnega dialoga v skladu z določili zakona, ki ureja javno-zasebno partnerstvo.

Na podlagi sprejetih sklepov Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina so bile določene cene izvajanje storitev za leto 2022. Te se usklajujejo letno na podlagi spremenjenih okoliščin in z letno rastjo cen življenjskih potrebščin, potrditi pa jih mora občinski svet. Potrjena cena storitve obvezne občinske gospodarske javne službe zagotavljanja 24-urne dežurne pogrebne službe tako za leto 2022 znaša 166,33 EUR brez DDV na pokojnika.

Koncesionar mora vsako leto do 1. aprila predložiti pisno poročilo za preteklo koledarsko leto in z vsebino seznaniti občinski svet.