Zasledujmo cilje trajnostne mobilnosti

17. 01. 2022
Zasledujmo cilje trajnostne mobilnosti

V tej novici boste lahko prebrali osnovne informacije o občinskih cestah, o pristopu občinskih strokovnih služb k zasledovanju ciljev trajnostne mobilnosti ter pridobili instrukcijske obrazce za načrtovane posege ob/na lokalnih cestah.

 

Javne ceste predstavljajo celotno javno cestno omrežje. Delimo jih na državne ceste, ki so v lasti Republike Slovenije in na občinske ceste, ki so v lasti občine.

 

Občina je s sistemom cestnih poti dobro prepredena in zagotavlja skupaj s cestami državne ravni dober dostop v občino in nemoten tranzit preko občine. Med državnimi cestami je osrednja glavna cesta G2-107 (odsek 1276) poleg nje pa sta še regionalni cesti R2 432 in R3 685.

 

Državnih cest na območju občine je 20,1 km oziroma 0,32 % vse državnih cest v Sloveniji in predstavljajo predvsem tranzitno povezavo. Občinskih cest na območju občine je 214,536 km skupne dolžine, od tega 77,006  km lokalnih cest, 8,038  km zbirnih mestnih in krajevnih cest, 125,419 km javnih poti in 23,5 km gozdnih cest.

 

Glede na zahtevno topografijo občine je prepredenost s cestnim omrežjem in s tem lokalna dostopnost ustrezna. Z glavnimi in regionalnimi cestami je občina dobro navezana na sosednje občine in na cestno omrežje Republike Hrvaške.

 

Ukrepi trajnostne mobilnosti 

 

Čeprav je zmanjšanje odvisnosti od osebnega avtomobila eden izmed osnovnih namenov novega pristopa k načrtovanju mobilnosti, ostajata osebni avtomobil in zanj potrebna cestna infrastruktura še vedno pomembna, čeprav ne več osrednja, tema prometnih strategij.

 

Trajnostna mobilnost vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Njen cilj je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter na spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov.

 

Obseg cestne infrastrukture v občini Rogaška Slatina je zadosten. Občina z rednim vzdrževanjem izboljšuje njihovo stanje za večjo prometno varnost ter z ukrepi za umirjanje motoriziranega prometa spodbuja bolj trajnostne načine mobilnosti. Posebno pozornost posvečamo varnosti pešcev (urejanje con za pešce ter prilagoditve za mobilno ovirane osebe) in kolesarjev ter urejanju brezplačnega mirujočega prometa.

 

Zmanjšanje motoriziranega prometa je zaradi prej opisanih negativnih učinkov eden najpomembnejših ciljev Celostne prometne strategije Rogaška Slatina. Za vzpostavitev pogojev, ki bodo omogočili 15 - odstotno zmanjšanje prometa na najbolj obremenjenih cestah, je potrebno usklajeno delovanje več prometnih sistemov in sprememb občanov v odnosu do mobilnosti. Ukrepi so predvsem destimuliranje uporabe avtomobila (omejevanje dostopnosti, oženje cestišč ipd.) in vzpodbujanje drugih alternativnih prometnih načinov (vzpostavitev P+R središča, vzpostavitev izposojevalnic za kolesa, organizirani prevozi za starejše, omogočanje sobivanja z ostalimi alternativnimi oblikami prevoza itd).

 

Vizija sprejete Celostne prometne strategije Občine Rogaška Slatina:

 

- trajnostno načrtovanje bo doseglo zmanjšanje avtomobilskega prometa in predvsem njegovih negativnih posledic,

- v primerih, kjer je uporaba osebnega vozila edina možna oblika potovanja, se bo spodbujala uporaba osebnih vozil z manjšim vplivom na okolje (npr. električna vozila),

- povečanje privlačnosti mestnega središča in naselij za bivanje,

- izboljšana dostopnost za vse, tudi starejše, gibalno ovirane osebe ter slepe in slabovidne,

- zmanjšanje obremenitev parkirnih površin v središču mesta in središču naselij.

 

Za zagotavljanje varnega in nemotenega prometa na občinskih cestah v Občini Rogaška Slatina veljajo določila  Odloka o ureditvi cestnega prometa v Občini Rogaška Slatina (Ur. list RS, št. 31/10) ter Odloka o občinskih cestah v Občini Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 29/14).

 

Oddelek za okolje in prostor občinske uprave Občine Rogaška Slatina v okviru svojih pristojnosti izdaja mnenja, projektne pogoje, soglasja, dovoljenja in druge upravne akte s področij občinskih cest in prometa. 

 

Vloge

Vloga za izdajo dovoljenja za vstop z vozili v Zdraviliški park, območje mirujočega prometa

Vloga za izdajo dovoljenja za popolno ali delno zaporo občinske ceste

 

Vloge za

Pridobitev dovoljenja za prekop in druga dela na občinskih cestah

Pridobitev mnenja za gradnjo priključkov na občinsko cesto

Pridobitev mnenja za posege v varovalne pasove občinskih cest

Pridobitev dovoljenja za izredni prevoz na občinskih cestah

Pridobitev soglasja k postavitvi tabel, napisov in drugih objektov in naprav ob občinskih cestah

se izpišejo lastnoročno ali na zapisnik pri upravnem organu, bodite pozorni na obveznost plačila upravne takse.

 

Kontakt

Dragan Šućur, svetovalec III v Oddelku za okolje in prostor

tel.: 03 8181703

dragan.sucur@rogaska-slatina.si