Rok prijave za napoved podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča se izteka

18. 01. 2022
Rok prijave za napoved podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča se izteka

Kdo je zavezanec za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

 

Zavezanec za plačilo nadomestila je fizična ali pravna oseba zasebnega ali javnega prava, ne glede na naslov stalnega prebivališča ali registracije, ki je lastnik ali uporabnik stavbe ali dela stavbe na območju občine Rogaška Slatina (torej posredni ali neposredni posestnik stavbe ali dela stavbe na območju občine Rogaška Slatina).

 

Ali sem dolžan vlagati napoved podatkov, če se status zemljišča, volumen stavbe ali zavezanec za plačilo ni spremenil?

 

V kolikor je vaša stavba ali del stavbe vpisan v odmerno osnovo in se podatki v preteklem letu niso spremenili, vam ni potrebno vlagati prijave. V kolikor želite preveriti odmerne osnove za leto 2022 lahko to storite telefonsko, 03 8181703, pri Draganu Šućurju, Svetovalcu III.

 

Kaj storim ob spremembi zavezanca med letom?

 

Zavezanci so dolžni Oddelku za okolje in prostor v roku 30 dni po nastanku spremembe sporočiti podatke in obvestila, ki so pomembni za odmero nadomestila kot so: sprememba zavezanca, sprememba vrste dejavnosti ali namembnosti, sprememba poslovne ali stanovanjske površine, sprememba stalnega prebivališča oziroma naslova, kjer sprejemajo poštne pošiljke. Če zavezanci ne sporočijo spremembe, se za odmero uporabijo podatki, s katerimi razpolagata občina Rogaška Slatina in pristojni državni organ, zadolžen za področje davkov – torej Finančna uprava RS, ki se lahko pridobijo brez sodelovanja zavezanca. Če nastane sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega dne v mesecu, ki sledi mesecu, ko je nastala sprememba, če za tekoče leto odmera še ni bila izvedena.

 

Zavezanec, ki je plačeval nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, je preminil. Kaj moram storiti?

 

Na naslov Občine Rogaška Slatina, Oddelku za okolje in prostor, morate v 30 dneh od spremembe sporočiti, kdo bo novi zavezanec za plačilo NUSZ.

 

Objekt je zapuščen, brez dostopne ceste -  ali se to upošteva pri odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

 

Na obrazcu prijavite stanje objekta, upravni organ bo po opravljenem ogledu odločil, ali objekt izpolnjuje pogoje za pripravo odmernih osnov.

 

Spremembe, ki ne bodo javljene do 31.1.2022 se v tekočem koledarskem letu ne bodo upoštevale.

 

Kje dobim obrazec za napoved podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

 

Obrazec lahko dobite:

 

 

Kdaj se upošteva petletna oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

 

Zavezanca se za dobo petih let oprosti plačevanja nadomestila na pisno vlogo zavezanca, če je zavezanec fizična oseba in kupi stanovanje v novozgrajenem večstanovanjskem objektu kot posamezen del stavbe ali zgradi družinsko stanovanjsko hišo, če je ob ceni stanovanja oz. v dokazljivem delu v ceni stanovanja ali za gradnjo družinske stanovanjske hiše občini  plačal stroške za opremljanje stavbnega zemljišča (odločba občine o odmeri komunalnega prispevka).

 

Oprostitev na podlagi te odločbe traja pet let od datuma kupoprodajne pogodbe v primeru nakupa stanovanja oz. od datuma prijave novega bivališča v primeru gradnje stanovanjske hiše.

 

Vlogo je potrebno oddati letno, do 31.1. tekočega leta.

 

Kdo je upravičen do oprostitve plačila NUSZ iz socialnovarsvenih razlogov?

Plačila nadomestila so oproščeni občani, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Vlogo je potrebno oddati letno, do 31.1. tekočega leta.

 

Splošni akt in vrednost točke 2022:

Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Rogaška Slatina

Sklep o uskladitvi vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Rogaška Slatina v letu 2022 

 

Kontakt

Dragan Šućur, svetovalec III, Oddelek za okolje in prostor;

tel.: 03 8181703

dragan.sucur@rogaska-slatina.si