Prvi Mednarodni festival športnega, dokumentarnega in igranega filma FICTS v Rogaški Slatini

31. 01. 2022
Prvi Mednarodni festival športnega, dokumentarnega in igranega filma FICTS v Rogaški Slatini

Župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in zastopnik Zavoda ŠKL gospod Vojko Korošec sta danes na občini podpisala Pogodbo o izvajanju aktivnosti prvega Mednarodnega festivala športnega, dokumentarnega in igranega filma FICTS – Slovenian Internatiomal Sport Movie Festival (SISMF) od 16. do 19. junija v Rogaški Slatini.

Zavod ŠKL je konec lanskega leta v okviru največjega svetovnega festivala športnih dokumentarnih in igranih filmov dobila uradno potrjeno licenco, da se Slovenija priključi, kot 21. prizorišče mednarodnega festivala po okriljem FICTS. Omenjeni FICTS festival ima 125 članic po svetu, izvaja se v 20 državah (Slovenija je tako postala 21. članica) na petih kontinentih po svetu. Glavni partner FICTS-ja je Mednarodni Olimpijski Komite (MOK) in številne svetovne organizacije, ki sodelujejo pri razvoju in popularizaciji športa. Gre za največji dogodek športnih dokumentarnih in igranih filmov, ki pritegne številne svetovne športne in filmske zvezde. Zaradi pomembnosti tematike, ki ima poleg informativnega tudi izobraževalni moment, so vsi filmski festivali pod okriljem FICTS brezplačni za obiskovalce.

Zavod ŠKL se je po več mesečnih usklajevanjih s potencialnimi partnerji v Sloveniji odločila, da izvedbo prvega Mednarodnega festivala športnega filma v Sloveniji zaupa Rogaški Slatini. Župan mag. Branko Kidrič je ob tej priložnosti povedal: »Dejstvo je, da imamo bogato zgrajeno športno infrastrukturo, da naši športniki dosegajo odlične rezultate v državnem in mednarodnem merilu v različnih športih in da smo se do sedaj že izkazali kot zelo dobri organizatorji različnih športnih dogodkov. Nagrada za vse to je tudi izbor za izvedbo prvega Mednarodnega festivala športnega filma. Potrudili se bomo, da bomo šport in turistično destinacijo skozi sodelovanje v tem projektu še dodatno promovirali.«

Slovenija je v zadnjem desetletju nanizala kar nekaj zgodovinskih športnih uspehov, kar je predramilo tako domače, kot tuje filmske umetnike, da so začeli ustvarjati paleto igranih, dokumentarnih in kratkih filmov na temo športa. Šport je največji ambasador in promotor Slovenije v svetu. Slovenija in Rogaška Slatina bo tako dobila dogodek, na katerem lahko poleg mednarodnih športnih filmov, predstavi predvsem svoje športnike, filmske ustvarjalce in njihova dela. Del festivala pa predstavljajo tudi drugi dogodki, in sicer:  športni dogodki za otroke, galerije, delavnice, okrogle mize ...

Finančni vložek Občine Rogaška Slatina v izvedbo projekta je 30.000 EUR ter zagotovitev prostorov za spremljajoče prireditve, razstave, predstavitve in projekcije filmov. V zameno za naš prispevek bo Zveza ŠKL promovirala destinacijo Rogaška Slatina doma in po svetu. Predvidena je predstavitev Rogaške Slatine na vseh preostalih 20 izbranih lokacijah izvedbe filmskega festivala in sicer: Barcelona, Cortina, Rio de Janeiro, Nagano, Peking, San Paolo, Sarajevo, Teheran, Zlatibor, Lisbona, Sochi, Nairobi, Rotterdam, Nica, Liberec, Priština in Tashkent. Posebno predstavitev destinacije Rogaška Slatina pa pričakujemo ob finalnem izboru najboljših športnih filmov na svetu, ki bo potekala konec novembra v Milanu. Dodatno promocijo bo zagotovo predstavljal tudi predviden obisk večjega števila športnih navdušencev ob sami izvedbi festivala v Rogaški Slatini.

Poleg Občine Rogaška Slatina bosta partnerja projekta v Sloveniji še OKS - Olimpijski komite Slovenije in STO - Slovenska turistična organizacija.

Prvi Mednarodni festival športnega, dokumentarnega in igranega filma FICTS