Festival Pranger, 19. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije v Rogaški Slatini

29. 06. 2022
Festival Pranger, 19. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije v Rogaški Slatini

Pred nami je eden izmed najbolj izvirnih festivalov pri nas – Festival Pranger – srečevališče pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki prvobitno goji sposobnost povedati mnenje dobronamerno v obraz, ter po drugi strani neustrašno premisliti o slišani in predvsem dobro utemeljeni in vljudni kritiki; prevajalci pa na okrogli mizi premišljujejo o prevajanjih poezije po manj uhojenih poteh, tokrat je v fokusu angleščina. Kritiške razprave se odvijajo v Rogaški Slatini in prinašajo plodne refleksije ter premislek tako kritikom kot pesnikom za nadaljnja umetniška ter kritiška raziskovanja in ustvarjanja.

 

Vse kritiške razprave spretno vodi novinarka in Stritarjeva nagrajenka 2017, Maja Šučur, prevodno okroglo mizo pa dr. Nada Grošelj. Festivalski vrhunec že vse od leta 2013 pripada slavnostni podelitvi Stritarjeve nagrade Društva slovenskih pisateljev. Sestavni del Prangerja je tudi ELA – Mali Pranger, poimenovan po Eli Peroci, ki je svojo mladost preživela v Rogaški Slatini in je namenjena vzpodbujanju mlade pesniške pisave

 

Na Prangerju se bo tudi letos zvrstilo devet vznemirljivih pesniških zbirk, izdanih minulo leto, ki jih izberejo tri kritičarke in kritiki – te, z dvoletnim mandatom, izbere Pranger. Letošnja kritičarka in kritičarja so: Silvija Žnidar (na debatah jo bo zaradi bolezni nadomeščala prekaljena Diana Pungeršič, ki je prispevala tudi utemeljitve izbora Silvije Žnidar), Alen Albin Širca in Denis Škofič.

 

Ela, Mali Pranger