Organizacija javnih prireditev

12. 08. 2022
Organizacija javnih prireditev

Evropska ploščad kot osrednje javno prireditveno prizorišče Rogaške Slatine gosti veliko število javnih prireditev, tako kulturnega, športnega in zabavnega značaja, s katerimi v mestno jedro vselej privabimo množico obiskovalcev. V spodbudo in pomoč prirediteljem tovrstnih dogodkov na številnih prireditvenih prostorih v občini objavljamo priročnik za organizacijo dogodkov.

 

Ob organizaciji dogodka pri javnih prireditvah na vseh javnih prizoriščih je potreben najem prostora oziroma pridobitev dovoljenja za uporabo nepremičnine. Najem je brezplačen, organizatorjem pa priporočamo, da pred najemom preverite datumsko razpoložljivost posameznih prireditvenih prostorov, kontakt 038181714.

 

Po dokončnem izboru in uskladitvi lokacije in datuma prireditve z JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina z dogodkom seznanite tudi ustrezen organ, torej Policijsko postajo Rogaška Slatina in Upravno enoto Šmarje pri Jelšah. Običajno zadostuje prijava pri PP Rogaška Slatina, izjema so dogodki, ki se odvijajo na prizorišču intervencijskih poti ali pa to zahteva narava dogodka (ekstremni športi, uporaba pirotehnike ali odprtega ognja, zahtevana organizacija redarske službe, pričakovano število nad 3000 obiskovalcev…) Ob nadaljnji organizaciji dogodka bodite pozorni na pravočasno pridobitev dovoljenj, na Uredbo o načinu uporabe zvočnih naprav, ki na shodih in prireditvah povzročajo hrup in na zagotavljanje toaletnih prostorov za obiskovalce, prav tako pa ste po prireditvi dolžni prostor pospraviti in očistiti.

 

Organizatorjem je po predhodnem dogovoru zaradi nameščanja prireditvene opreme omogočen dostop na prireditveni prostor z avtom in električnih omaric, pri JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina je možna tudi izposoja razpoložljive opreme.  

 

Pri dogodkih, ki se izvajajo znotraj območja naselbinskega spomenika, posebej opozarjamo na ustrezno pozornost do obstoječe parkovne opreme in zelenja. Na območju občine so na javnih površinah v lasti občine dovoljeni spontani ulični nastopi.

 

Parkiranje za obiskovalce: Organizatorjem prireditev so na voljo vsa javna brezplačna parkirna mesta, med delavniki od 7.00 – 15.00 velja režim modrih con, časovno omejenega brezplačnega parkiranja. Za parkiranje v Parkirni hiši Janina kontaktirajte upravnika, družbo Monetic d.o.o., 041 302 969.

 

Plakatiranje: Občina Rogaška Slatina društvom omogoča brezplačno plakatiranje na vseh javnih plakatnih mestih na območju občine, vlogo in plakate oddajte na vložišču občine. Umestitev dogodka v Koledar prireditev dogovorite na JZ za kulturo in Rogaška Slatina.

 

Zvok:  V kolikor se bodo na prireditvi uporabljale zvočne naprave, je za njihovo uporabo potrebno pridobiti dovoljenje. Šteje se, da uporaba zvočnih naprav na prireditvi ne povzroča čezmerne obremenitve okolja s hrupom, če:

- prireditev poteka oziroma se izvaja podnevi ali zvečer na območju, kjer je v skladu s predpisom s področja varstva okolja, ki ureja mejne vrednosti kazalcev hrupa v okolju, določena IV. stopnja varstva pred hrupom, in razdalja od zvočnikov do območja, kjer je določena III. stopnja varstva pred hrupom, ni manjša od 300 m, nazivna električna moč ne presega 4000 W in vseh zvočnikov ni več kot štiri,

 - prireditev poteka oziroma se izvaja podnevi na območju, kjer je v skladu s predpisom s področja varstva okolja, ki ureja mejne vrednosti kazalcev hrupa v okolju, določena III. stopnja varstva pred hrupom, in razdalja od zvočnikov do najbližjih stavb z varovanimi prostori ni manjša od 300 m, nazivna električna moč ne presega 1000 W, število vseh zvočnikov pa ni večje od štiri, ali

- prireditev poteka oziroma se izvaja podnevi na javnih površinah ob uporabi štirih zvočnikov, priključenih na zvočno napravo, z nazivno električno močjo, ki ne presega 100 W, in čas uporabe zvočnih naprav na prireditvi ni daljši od osem ur.  Če je zvočnik zvočne naprave na prireditvi nameščen na vozilu ali se drugače premika, se šteje, da uporaba zvočnih naprav na prireditvi ne povzroča čezmerne obremenitve okolja, če nazivna električna moč posamezne zvočne naprave, uporabljene na prireditvi, ne presega 30 W, prireditev pa se ne izvaja ponoči. Celotno uredbo najdete na povezavi: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED3652

 

Toaleta: Za manjše dogodke v centru je omogočena brezplačna uporaba javnih stranišč na avtobusni postaji, sicer najemite prenosna stranišča.

 

Smeti: Organizator je dolžan po prireditvi prireditveni povrniti v prvotno stanje. Tako mora zagotoviti zadostno število smetnjakov ter čiščenje prostora. Prosimo, da se storitve javnega podjetja OKP Rogaška Slatina d.o.o. naroči vsaj en teden pred dogodkom. Strošek je obveznost organizatorja dogodka. Ker je Rogaška Slatina zeleno mesto vsem organizatorjem priporočamo uporabo ekoloških materialov na vseh prireditvah.

 

Elektrika: Po celotni površini prireditvenih prostorov je na voljo več priklopnih mest za elektriko. Za priklop električnih omaric kontaktirajte JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina.

 

Pravice intelektualne lastnine: Na povezavi Združenja SAZAS lahko dostopate do obrazcev Prijava koncertov in prireditev, Spored izvedenih del in Osnove za izračuna avtorskega honorarja E-urejanje prireditev je omogočeno uporabnikom, ki imajo z Združenjem SAZAS sklenjeno individualno pogodbo.

 

Epidemiološka situacija: Poleg navodil za izvedbo dogodkov morajo prireditelji upoštevati tudi veljavna navodila NIJZ in ukrepe Vlade RS.

 

Koledar vseh načrtovanih dogodkov ter seznam objektov v upravljanju sta dosegljiva na označenih povezavah.

 

Instrukcijski obrazci občinske uprave so dosegljivi tudi na spodnjih povezavah: 

 

1. Vloga za izdajo dovoljenja za uporabo Evropske ali Pegazove ploščadi ali drugega javnega prireditvenega prostora v Rogaški Slatini  za izvedbo prireditve ali drugega dogodka

2. Vloga za pridobitev dovoljenja za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom na prireditvi

3. Vloga za dovoljenje za vstop z motornimi vozili v cono mirujočega prometa