Zabetoniran prvi segment Razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina

16. 08. 2022
Zabetoniran prvi segment Razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina

Izgradnja Razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina predstavlja zahteven inženirski projekt. Izvedba le-tega zahteva primeren strokoven pristop, ki je pri gradnji stolpa višine 106 m v določenih področjih gradnje specifičen.

 

Posebno pozornost je potrebno nameniti kvaliteti betona, ki je v spodnjem delu stolpa zaradi lastne teže in kasnejših dinamičnih vplivov najbolj obremenjen. Pri tem je seveda potrebno poudariti, da je za kvalitetno izvedbo betonske konstrukcije potrebna ne samo predhodna laboratorijska preiskava vzorcev predpisanega betona, ampak tudi vremenski pogoji za vgrajevanje betona (temperatura betona in okolice ob vgrajevanju).

 

Temperature v preteklem obdobju so bile prevelike, da bi bilo beton mogoče vgraditi. Tako je temperatura armature narasla preko 50 stopinj, enako je bil pregret opaž, kot tudi kamniti agregat v betonarni, temperature materialov pa niso zadosti padle niti preko noči.

 

S tem so nastale okoliščine zaradi katerih je bilo potrebno betoniranje konstruktivnih elementov prestaviti v ugodnejše obdobje, pri tem pa so dela še vedno znotraj predvidnega terminskega plana.  

 

Razgledni stolp Kristal bo iz tedna v teden pridobival na svoji višini, gradnjo in aktivnosti lahko spremljate na tej povezavi.