Zasajanje in vzdrževanje vegetacije ob javnih cestah

21. 09. 2022
Zasajanje in vzdrževanje vegetacije ob javnih cestah

V skupni občinski upravi medobčinski redarji in inšpektorji zaznavajo vse več primerov neprimerne zasaditve in razraščenost dreves ob javnih cestah, tako v naseljih kot zunaj njih. Rastje in veje dreves zmanjšujejo preglednost in ovirajo razna vozila pri vožnji. Zaradi tega je poleg oviranja vozil in slabe volje voznikov ogrožena tudi varnost prometa.

 

 

Zakon o cestah v 75. in 98. členu določa, da v območju nivojskega križišča občinskih cest, križišča občinske ceste z železniško progo (preglednostni prostor) ali v območju cestnih priključkov na občinsko cesto (pregledno polje) ter na notranjih straneh cestnih krivin, oz. ovinkov (pregledna berma) ni dovoljeno vzpostaviti kakršnekoli vegetacije ali postaviti objekte, naprave in druge predmete ter storiti kar koli drugega, kar bi oviralo preglednost cest, križišča ali priključka.

 

 

Prav tako omenjeni zakon in odloki o občinskih cestah določajo, da je na cestnem svetu prepovedno zasaditi živo mejo, drevje, trto ali druge visoke nasade ali poljščine. Posegi v prostor varovalnega pasu občinske ceste pa so dovoljeni le s soglasjem upravljavca občinske ceste. Tako lahko npr. zasaditev žive meje ali dreves tudi na zemljišču v zasebni lasti upravljavec ceste (občina ali država) prepove, za kar morajo obstajati utemeljeni razlogi (interesi varovanja občinske ceste in prometa na njej, širitve zaradi prihodnjega razvoja prometa ter varovanja njenega videza).

 

 

Upravljavci in vzdrževalci cest imajo pravico in dolžnost, da v skladu s Pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest vzdržujejo vegetacijo na brežinah in bermah, prav tako pa se na površinah, ki so sestavni del ceste, vegetacija kosi, obrezuje in seka najmanj v takem obsegu, da sta zagotovljena prosti profil ceste (npr. veje ne ovirajo vozil) in predpisana preglednost, da so vidne in dostopne prometna signalizacija in prometna oprema ter cestne naprave in druge ureditve. Izvajalec vzdrževanja cest vzdržuje tudi cesti bližnja drevesa in druge zasaditve, ki lahko ogrožajo cesto ali promet na njej.

 

 

Občani imajo ob cestah razne zasaditve. Zato na inšpektoratu in redarstvu opozarjajo, da so lastniki nepremičnin dolžni vegetacijo (sadna drevesa, žive meje ipd.) redno vzdrževati. V kolikor tega ne bodo izvajali bodo občine in izvajalci rednega vzdrževanja cest izvajali aktivnosti za zagotovitve zakonitega in varnega stanja. Inšpektorji in redarji bodo v bodoče nadzirali stanje vegetacije in bodo v primerih zaznanih kršitev zoper lastnike ustrezno ukrepali. Predpisi za lastnike predpisuje tudi globo v višini 1.000, oz. 500 evrov.