Upravljanje z zelenimi površinami

18. 10. 2022
Upravljanje z zelenimi površinami

Naselje Rogaška Slatina se ponaša z obširnimi zelenimi površinami oz. zelenim sistemom, ki je trajno namenjen občanom ter zaledju zdraviliške dejavnosti mesta. Ta območja so izjemna prednost za domačine ter neobhodno potrebna zaradi specifike zdraviliškega turizma, ki potrebuje veliko odprtega prostora za sprehajanje, rekreacijo, regeneracijo in rehabilitacijo zdraviliških gostov. Eno izmed takšnih zelenih območij je hrib Janina na vzhodu osrednjega zdravilišča.

 

Občina Rogaška Slatina nadaljuje s sistematičnim urejanjem območja Janine, ki predstavlja pomemben zelen sistem v osrčju mesta. V letu 2017 smo po najboljših evropskih standardih uredili otroško igrišče, ki se v letošnjem letu še nadgrajuje z novimi igrali. Leta 2021 smo obnovili razgledni stolp Janina, letos pa smo se lotili tudi prenove dostopne ceste do Smučišča Janina. Končna rešitev je bila usklajena tudi z Zavodom za kulturno dediščino, ki predstavlja najpomembnejšega sogovornika pri ohranjanju in razvoju zdravilišča skupaj z zelenim sistemom.

 

Dostopna cesta do Smučišča Janina se je asfaltirala v dolžini 150 m in širini 3,00 m, kar bo zagotavljalo njeno lažje vzdrževanje. Uredilo se je izogibališče, odvodnjavanje in enostranska bankina, ki je vzdolž celotne trase zamejena z lesenimi količki. Občane in občanke ponovno pozivamo k upoštevanju prometne signalizacije in parkiranju v podzemni parkirni hiši Janina.

 

Občina Rogaška Slatina se zaveda pomena zelenih površin in dreves v mestu, ki blažijo podnebne spremembe in prispevajo k ohranjanju trajnostnega razvoja. Tudi pri načrtovanju nadaljnjega urejanja območja se bo posebna pozornost namenjala načrtovanju in urejanju javnih zelenih površin kot tudi povezovanju javnih in zasebnih zelenih površin. 

Zasledovanje vizije strategije razvoja in trženja vodilne turistične destinacije Rogaška Slatina

Dostopna cesta je namenjena interventnim in dostavnim vozilom, ne parkiranju