Presežki v razumevanju odpadkov

25. 10. 2022
Presežki v razumevanju odpadkov

Javno podjetje OKP Rogaška Slatina d.o.o.  ima vlogo partnerja v projektu trajnostnega razvoja, Studiu krožnega gospodarstva (akronim: studioKroG).

 

Gre za prvi tovrstni projekt, ki bo v praksi dokazal, da je krožno gospodarstvo mogoče izvajati že pri vsakem posamezniku in da je realnost uspeha ravno v močni vlogi družbenega vzorca, ki se oblikuje najprej v posamezniku, družini in skupnosti. Investicija bo postala tudi vsestransko zanimiva, tako za učne, edukacijske kot za podjetniške namene, kakor tudi za trend »waste design« v namen prikaza trajnostnega turizma, info točk, raziskovalne namene, cenovno ugodne bivalne enote za mlade ali starejše, prostorske rešitve za migrante idr.

 

S projektom odpiramo nove priložnosti za arhitekte in oblikovalce, gradbena podjetja in druga MSP, organizacije s področja ravnanja z odpadki in krožne rabe virov, izobraževalne ustanove, NVO idr. na področju krožnega ravnanja v praksi kot za odločevalce na nacionalnem nivoju sistemske ureditve krožnega pristopa rabe virov.

 

Investicija uporabe rabljenih izdelkov in materialov v nov učni demonstracijski objekt »studioKroG« že poteka na dveh lokacijah, lokaciji CPU Rogaška Slatina, Zbirni center OKP Rogaška Slatina (Tuncovec) ter na lokaciji CPU Slovenske Konjice, Tattenbachova ulica 5d.

 

Na obeh lokacijah potekajo aktivnosti v okviru norveškega finančnega mehanizma. V Slovenske Konjice sta že prispela rabljena kontejnerja (cca. 30 m2), ki sta bila na morski poti le enkrat, v Rogaški Slatini pa potekajo gradbena dela za namestitev kompleksa štirih kontejnerjev (cca. 100m2). Obe lokaciji skupaj bosta demo-učni primer povečanja razumevanja krožnega gospodarstva, kjer bomo prikazovali procese krožne rabe virov s ponovno uporabo, industrijsko simbiozo, eko-dizajn, zelene rešitve za izolacijo iz tekstila in drugih »reuse« materialov, ogrevanje z lokalnimi in obnovljivimi viri ter zeleno streho za divje opraševalce.

 

Sodelujemo skupaj za zeleno, konkurenčno in vključujočo Evropo.

 

Vabljeni na obe lokaciji, kjer lahko spremljate tudi izvajanje postopkov priprave na ponovno uporabo za vse vrste izdelkov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.