V Občini Rogaška Slatina zaključena 1. faza obnove lokalne ceste in izgradnje kolesarskih pasov na relaciji Brezje – Zg. Gabernik

29. 10. 2022
V Občini Rogaška Slatina zaključena 1. faza obnove lokalne ceste in izgradnje kolesarskih pasov na relaciji Brezje – Zg. Gabernik

V Občini Rogaška Slatina je svojemu namenu predan prvi odsek obnovljene lokalne ceste in novozgrajenih kolesarskih pasov na relaciji Brezje – Zg. Gabernik. Ob zaključku del v okviru 1. faze je bila priložnostna slovesnost, na kateri je o naložbi spregovoril župan občine, mag. Branko Kidrič.

Načrtovanje projekta se je pričelo leta 2017, s pripravo načrtov za obnovo lokalne ceste. V letu 2019 je občina pristopila še k celovitemu načrtovanju izgradnje regijskih kolesarskih povezav in prišla do zaključkov, da je novo kolesarsko infrastrukturo na območju občine smiselno predvideti tudi ob predmetni lokalni cesti. S tem se na širše kolesarsko omrežje Rogaške Slatine priključuje občane zalednih naselij. Prav tako pa bo novo kolesarsko infrastrukturo marsikdo izkoristil za slikovito krožno pot preko Kostrivnice, nazaj do Rogaške Slatine. Združen projekt torej vključuje obnovo lokalne ceste s širino asfaltnega dela vozišča 4 metre in izgradnjo kolesarskih pasov ob asfaltnem delu vozišča v širini 2 x 1,25 metra. Skupna dolžina trase meri 1.942 metrov.

Občina je uspela z vključitvijo projekta v Dogovor za razvoj Savinjske regije in v nadaljevanju še s postopkom neposredne potrditve. Navedene aktivnosti prinašajo sofinanciranje kolesarske infrastrukture iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz državnega proračuna, v višini 707.632 evrov. Ocenjena vrednost celotnega projekta znaša 1.360.000 evrov.

Izvedbeni del projekta se je pričel letos, z izgradnjo 1.000 metrov dolgega odseka od Brezja do odcepa za Podturn. Dela je opravila družba Gradnje Tadina, ki je bila na javnem razpisu izbrana za izvedbo celotne gradnje. Dela na drugi polovici trase, tj. na preostalem odseku v smeri proti Zg. Gaberniku, bodo izvedena v prihodnjem letu.

Vzporedno s projektom Občine Rogaška Slatina se izvaja tudi gradnja regijske kolesarske povezave ob državni cesti, in sicer na relacijah Šmarje pri Jelšah – Tekačevo in Podplat – Krtince. Od konca leta 2023 bo tako na voljo neprekinjena kolesarske povezava iz centra Rogaške Slatine, tako v smeri Občine Šmarje pri Jelšah, kot tudi do naselja Zgornji Gabernik.