Naj javno stranišče 2022 – 2. mesto Rogaški Slatini

21. 11. 2022
Naj javno stranišče 2022 – 2. mesto Rogaški Slatini

Na sklepni prireditvi Naj javno stranišče 2022, ki je bila 18.11.2022 na Ptuju, je Rogaška Slatina prejela odlično drugo mesto za urejenost javnih stranišč v mestu.

19. november je svetovni dan stranišča, ki ga obeležujemo po vsem svetu in s katerim se povečuje ozaveščenost in pripravljenost lokalnih skupnosti za boljše sanitarne pogoje. V ta namen je Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) že štirinajsto leto zapored pripravilo akcijo Naj javno stranišče.

 

Akcija je namenjena osveščanju javnosti o pomenu stranišč ter kot informacija članom in nečlanom društva, kje v obiskanih občinah in bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji imajo možnost dostopa do sanitarij, ki jih kot svojo temeljno potrebo nujno potrebujemo.

 

Dne 18.11.2022 je bila na Ptuju sklepna prireditev Naj javno stranišče 2022. Občina Rogaška Slatina je dosegla 4,848 točke in dosegla odlično 2. mesto.

 

Ob zaključku akcije je izšel Bilten z vsemi podatki o ocenjenih javnih straniščih in na spletni strani http://www.najjavnostranisce.kvcb.si so dopolnili zemljevid – označili vsa ocenjena javna stranišča v letu 2022 ter ažurirali podatke v mobilni aplikaciji »Najbližji WC«, ki je na voljo za operacijska sistema Android in iOS. Glavni namen aplikacije je uporabniku najti najbližje odprto javno stranišče in ga do tja tudi voditi. Mobilna aplikacija je brezplačna.

 

V Rogaški Slatini sta bili ocenjeni dve javni stranišči:

  • na glavni avtobusni postaji in
  • na mestni tržnici Rogaška Slatina

 

Uporaba obeh javnih stranišč je brezplačna. Obiskovalci imajo na voljo moški in ženski del sanitarij, eno stranišče pa je na obeh lokacijah namenjeno invalidnim osebam. Dostop do javnih stranišč je označen na stavbah in z usmerjevalnimi tablami. Odpiralni čas stranišč na glavni avtobusni postaji je vse dni v tednu od 6. do 21. ure in na mestni tržnici od ponedeljka do sobote od 7. do 18. ure v času odprtja tržnice.