Občina Rogaška Slatina na knjižnem sejmu

30. 11. 2022
Občina Rogaška Slatina na knjižnem sejmu

Občina Rogaška Slatina se je letos kot mesto v gosteh predstavljala na 38. Slovenskem knjižnem sejmu, ki je od 22. do 27. novembra potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Že meseca junija sta župan mag. Branko Kidrič in direktor Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Vladimir Kukavica podpisala Pismo o nameri, s katerim sta se dogovorila o vlogi Občine na tem največjem knjižnem dogodku leta. Gospod Kukavica je poudaril, da gre za občino, ki ji je mar za kulturo. Pozdravil je odločitev, da so v občini zaznali pomembnost rojakinje v literarnem prostoru in ji posvetili letošnje leto pod skupnim imenom Leto Ele Peroci.

Rogaška Slatina se je vse dni trajanja sejma predstavljala ne sejemskem prostoru. Ker pa je sejem pomenil tudi odlično promocijsko priložnost kraja skozi kulturo, so za vse obiskovalce pripravili štiri različne dogodke v sodelovanju z JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Knjižnico Rogaška Slatina in Šolskim centrom Rogaška Slatina.

V torek, 22. novembra, so dijakinje in dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije iz Ljubljane (ŠVŠGUGL) pod mentorstvom Sonje Kononenko, Katje Virant Iršič, Lili Epih in Tanje Špenko na Odru mladih za najmlajše obiskovalce odigrali lutkovno predstavo Pozabljene pravljice in navdušili številne obiskovalce.

Lutkovna predstava v izvedbi dijakov in dijakinj SVŠGUGL

V sredo, 23. novembra, se je na Glavnem odru predstavila zgodovina Rogaške Slatine skozi zgodbe domačinov, o čemer je pripovedovala Erna Ferjanič, predsednica Literarnega društva Sončnica, o pomenu zdravilne vode in vodnih vrelcev pa je govorila Marija Čakš. Pogovor je vodila Alenka Vodušek, dogodek pa je glasbeno  popestrila Manca Druškovič.

Branje ob vodi: (od leve) Marija Čakš, Alenka Vodušek, Erna Ferjanič in Manca Druškovič

Pomen Aninega dvora za Rogaško Slatino je bil v ospredju v četrtek, 24. novembra na Glavnem odru. Mag. Nataša Koražija se je z Nanijem Poljancem pogovarjala o njegovi zbirki na Aninem dvoru in o knjigah, ki so nastale pod okriljem grupe Kunsthaus. Gostje so bili še dr. Peter Mikša, ki je skupaj z Nanijem Poljancem napisal knjigo Kralj Peter v slovenskih Alpah, dr. Sara Špelec s pesniško zbirko Zaljubljenka = Zaljubljenica, mag. Daniel Siter je predstavil znanstveno monografijo Rogaška Slatina pod kljukastim križem: Zdravilišče med okupacijo 1941-1945, Val Vaupotič Lorber pa svojo maketo modelnih železnic, katerih razstavo je v poletnih mesecih gostila Knjižnica Rogaška Slatina. Za glasbeni premor med vsemi podanimi informacijami je poskrbel poznani slatinski glasbenik Andrej Toplišek, ki je navdušil s svojo harmoniko.

Predstavitev Aninega dvora in zgodovine Rogaške Slatine: (od leve) Val Vavpotič Lorber, Nani Poljanec, dr. Sara Špelec, mag. Nataša Koražija, mag. Daniel SIter, dr. Peter Mikša in Andrej Toplišek

V petek, 25. novembra, so Rogaško Slatino suvereno zastopali dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina in njihovi zaposleni. Na Odru mladih so najprej predstavili slikanice Zinke Kobula Kamenšek, pogovor z njo je vodila Nika Jančič, in igrano-lutkovno igro o Zinki Črepinki, nato pa so na razstavnem prostoru predstavljali še poklica tehnik steklarstva in tehnik optik. Nastopil je tudi šolski bend, dogajanje pa je še posebej popestrila prisotnost Muce Copatarice iz Vrtca Rogaška Slatine.

ŠCRS in Zinka Črepinka: (od leve) Zinka Kobula Kamenšek, Nika Jančič in Sara Novak

Knjižni sejem je obiskala tudi Muca Copatarica

Izvajalci dogajanja na sejmu so ponosni, da so se lahko predstavili na tako pomembnem dogodku, kot je Slovenski knjižni sejem. V dopoldanskem času je sejem in posledično dogodke ter razstavni prostor obiskalo ogromno predšolskih otrok, učencev in dijakov, popoldne pa se je pri njih ustavilo veliko starejših. Glede na odzive je sodelovanje na sejmu pomenilo pomembno dodatno promocijo občine Rogaška Slatina in Leta Ele Peroci.