Mag. Branko Kidrič že šestič na čelu Sveta Savinjske regije

01. 02. 2023
Mag. Branko Kidrič že šestič na čelu Sveta Savinjske regije

V Aninem dvoru v Rogaški Slatini sta v torek, 31. januarja 2023, potekali redni seji Sveta Savinjske regije in Skupščine Razvojne agencije Savinjske regije. Na 1. redni seji Sveta Savinjske regije se je prvič po lokalnih volitvah 2022 sestalo 31 županov Savinjske regije, zbrane pa je nagovorila državna sekretarka za regionalni razvoj na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič.

Prvič po lokalnih volitvah se je sestalo 31 županov Savinjske regije, med katerimi sta bili dve novi županji in šest novih županov. Predsednik Sveta Savinjske regije je ostal mag. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina, ki se je zahvalil za izkazano podporo pri imenovanju in obljubil, da bo tudi v prihodnje deloval enako zavzeto. To je za župana Rogaške Slatine že šesti mandat na čelu Sveta Savinjske regije. V nadaljevanju je dejal: »Čestitam vsem županom, novim in starim, in nam želim uspešno delo. Pred nami je veliko projektov pomembnih za razvoj regije, ki jih bomo skupaj naslovili in izpeljali.«

V nadaljevanju so obravnavali letno poročilo 2022 in plan dela za leto 2023 Razvojna agencija Savinjske regije, RASR, d.o.o, ki ga je za tem potrdila Skupščina RASR, d.o.o. Svet regije in RASR, d.o.o. pa sta uskladila tudi pogodbo o medsebojnih razmerjih pri izvajanju nalog spodbujanja regionalnega razvoja za leto 2023.

»Veseli me, da se je danes zbral Svet Savinjske regije, ki je s konstituiranjem začel delovati v novi sestavi. V prihajajočem obdobju bomo na RASR zagovarjali stališče, da je vsaka občina pomembna za razvoj regije, regija pa skrbi za razvoj vsake posamezne občine. Pred nami je veliko projektov, ki so zelo pomembni za nadaljnji razvoj Savinjske regije in verjamem, da bomo s skupnimi močmi nadaljevali uspešno začeto delo,« je povedala Iva Zorenč, direktorica RASR, d.o.o.

Na seji so bili prisotni tudi predstavniki novega Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Državna sekretarka Andreja Katič je v nagovoru povedala, da je regionalni razvoj oblikovan kot ministrstvo in kaže prioriteto te vlade. Zavedajo se namreč, kako pomemben je regionalni razvoj in lokalne skupnosti in da lahko le skupaj z njimi uspešno razvijajo Slovenijo. Sodelovanje z občinami je ena od prioritet in kot je minister dr. Aleksander Jevšek že večkrat povedal, bodo delovali predvsem na terenu, med lokalnimi skupnostmi.

Dr. Robert Drobnič, v.d. direktorja Direktorata za regionalni razvoj, je predstavil izvajanje mehanizma za črpanje evropskih sredstev Dogovor za razvoj regije za obdobje 2014-2020 in 2021-2027, predloge za izboljšavo le-tega ter terminski načrt priprave dogovora 2021-2027. Vodja Urada za evropsko kohezijsko politiko Matjaž Dragar pa Program evropske kohezijske politike za obdobje 2021 – 2027 in sredstva za občine v Programu evropske kohezijske politike.

Županje in župani Savinjske regije so opozorili na problematiko 3. razvojne osi in prepočasnih postopkov, zato so predlagali, da na naslednjo sejo povabijo predstavnike pristojnih ministrstev.