Naj javno stranišče 2019

25. 11. 2019
Naj javno stranišče 2019

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je že enajsto leto zapored pripravilo akcijo Naj javno stranišče. Občina Rogaška Slatina je z urejenima dvema javnima straniščema v sklopu akcije prejela nagrado za tretje mesto.

Na sklepni prireditvi Naj javno stranišče 2019, ki je bila dne 22.11.2019 v Kopru, je Občina Rogaška Slatina prejela tretje mesto za urejenost javnih stranišč v mestu.

 

19. november je svetovni dan stranišča, ki ga obeležujemo po vsem svetu in s katerim se povečuje ozaveščenost in pripravljenost lokalnih skupnosti za boljše sanitarne pogoje. V ta namen je Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) že enajsto leto zapored pripravilo akcijo Naj javno stranišče.

 

Akcija je namenjena osveščanju javnosti o pomenu stranišč ter kot informacija članom in nečlanom društva, kje v obiskanih občinah in bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji imajo možnost dostopa do sanitarij, ki jih kot svojo temeljno potrebo nujno potrebujejo.

 

Dne 22.11.2019 je bila v Gledališču Koper sklepna prireditev Naj javno stranišče 2019. Občina Rogaška Slatina je dosegla 4,85 točke in dosegla 3. mesto.

 

Ob zaključku akcije je izšel Bilten z vsemi podatki o ocenjenih javnih straniščih in na spletni strani http://www.najjavnostranisce.kvcb.si so dopolnili zemljevid – označili vsa ocenjena javna stranišča v letu 2019 ter ažurirali podatke v mobilni aplikaciji »Najbližji WC«, ki je na voljo za operacijska sistema Android in iOS. Glavni namen aplikacije je uporabniku najti najbližje odprto javno stranišče in ga do tja tudi voditi. Mobilna aplikacija je brezplačna.

 

V Rogaški Slatini sta bili ocenjeni obe javni stranišči:

  • na glavni avtobusni postaji in
  • na mestni tržnici Rogaška Slatina

 

Uporaba obeh javnih stranišč je brezplačna. Obiskovalci imajo na voljo moški in ženski del sanitarij, eno stranišče pa je na obeh lokacijah namenjeno invalidnim osebam. Dostop do javnih stranišč je označen v turistični karti mesta, z usmerjevalnimi tablami, na stavbah in INFO-točki.

 

Odpiralni čas stranišč na glavni avtobusni postaji je vse dni v tednu od 6. do 21. ure in na mestni tržnici od ponedeljka do sobote od 7. do 18. ure v času odprtja tržnice.