Meritve hitrosti na zunanji obvoznici Rogaške Slatine

22. 01. 2018
Meritve hitrosti na zunanji obvoznici Rogaške Slatine

Na zunanji obvoznici Rogaške Slatine, v obrtni coni Negonje, potekajo meritve hitrosti s prikazovalnikom hitrosti »Vi vozite«.

Na obvoznici v obrtni coni Negonje se je v preteklih letih zgodilo več prometnih nesreč. Žal tudi tragičnih. V letu 2016 se je zaradi neprilagojene hitrosti v Sloveniji zgodilo 3.371 prometnih nesreč, od teh se jih je 41 končalo s smrtnim izidom, umrlo je 42 oseb.

 

To je kar 33% odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Med vozniki in potniki osebnih avtomobilov so najbolj ogroženi in najbolj ogrožajo mladi med 18. in 24. letom ter starejši od 50 let. Pogosto so žrtve prometnih nesreč z vozili tudi ranljivejši udeleženci v prometu, predvsem pešci in kolesarji.

 

Najpogostejši vzroki za nastanek prometnih nesreč so: hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilna stran in smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja, vožnja pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi (www.avp-rs.si).

 

Občina Rogaška Slatina je uspešno kandidirala na razpisu Javne agencije RS za varnost prometa za brezplačni šestmesečni najem prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, ki je pred dnevi bil nameščen. Namen namestitve prikazovalnika hitrosti je, da se vozniki seznanijo s hitrostjo svoje vožnje, jo zato po potrebi primerno upočasnijo in tako prispevajo k splošni večji prometni varnosti. Poleg tega se na takšen način pridobijo relavantni podatki o upoštevanju omejitve hitrosti, ki je na tem odseku ceste 70 km/h.

Pegaz