Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2

12. 03. 2020
Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2

Ponovno objavljamo povezavo Ministrstva za zdravje https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/, kjer so na voljo ažurirani podatki o pandemiji z virusom SARS-CoV-2.

Ponovno svetujemo, naj občani spremljajo svoje zdravstveno stanje ter upoštevajo navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (https://www.nijz.si/). V primeru znakov okužbe ne hodite v zdravstveni dom, ampak pokličite po telefonu svojega osebnega zdravnika oziroma 03 818 37 00, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

Vsi skupaj bomo v boju zoper širjenje virusa pripomogli tudi z doslednim upoštevanjem preventivnih ukrepov. Kot navaja NIJZ, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,

ne dotikamo se oči, nosu in ust,

v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,

upoštevamo pravila higiene kašlja,

redno si umivamo roke z milom in vodo,

v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,

splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,

poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Občanom svetujemo, da pred obiskom državnih ustanov, lokalnih samouprav ter drugih javnih institucij telefonsko preverijo njihovo delovanje, saj so ponekod uvedli obvezno telefonsko naročanje za stranke, nekatere institucije  pa so za poslovanje s strankami že zaprte.