Dobra dela povezujejo

01. 04. 2020
Dobra dela povezujejo

V prejšnjem tednu je prišlo do skupne pobude dveh prebivalk iz našega območja in sicer ge. Zofije Koražija iz Rogaške Slatine in ge. Helene Malgaj iz Pristave pri Mestinju, da bi začele šivati bombažne maske za večkratno uporabo. Tako sta jih med vikendom zašili 30 za testno uporabo. Te maske smo razdelili znotraj  Rogaške Slatine in se dogovorili še za nadaljnje sodelovanje. Občina je zato naročila elastiko za izdelavo dodatnih mask. Istočasno so se prostovoljke oglasile na radiu Štajerski val in prosile za dodatno elastiko. Tako so že včeraj prejele material za šivanje in nam danes dostavile nove maske, ki jih bo v Rogaški Slatini delila Krajevna izpostava  Rdečega  križa. Želimo, da te maske najprej  prejmejo predstavniki najbolj ogroženih skupin, da se jim tako olajša nujne socialne stike. Maske so sterilne in pakirane posamično.

 

V nadaljevanju načrtujemo, da bi lahko bombažne  maske za večkratno uporabo lahko razdelili tudi znotraj širšega območja. Že v tem tednu bomo del mask namenili občini Podčetrtek.

 

Dodajamo še kratka navodila za  uporabo bombažnih mask in njihovo vzdrževanje.

 

Potrebno je poudariti, da so te maske za preventivno zaščito in niso namenjene za uporabo v zdravstvenih institucijah niti za delo z okuženimi osebami.

 

Navodila za pravilno uporabo maske za večkratno uporabo:

 

1. PRED NAMESTITVIJO MASKE SI UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE

Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu.

Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke!!! Tako preprečite prenos mikrobov.

Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado!!!

Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske le-to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki, maske se nikoli ne dotikajte spredaj.

Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost (ne glejte navzdol), s tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.

 

2. PO ODSTRANITVI MASKE SI OBVEZNO UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE!!!

 

3.  VZDRŽEVANJE

Po uporabi masko odložite na za to določeno mesto, da ne bodo prihajale v stik s čistim perilom, materialom. Maska je izdelana iz bombaža in omogoča pranje v pralnem stroju na najmanj 60 °C ali na 95 °C. Uporabite običajne pralne praške. Suho masko pred ponovno uporabo prelikajte z likalnikom.