Poročilo Občinskega štaba civilne zaščite Občine Rogaška Slatina z dne 26.3.2020

26. 03. 2020

Zadeva: Poročilo Občinskega štaba civilne zaščite občine Rogaška Slatina, povzetek 4. seje z dne 26.3.2020

V drugem tednu samoizolacije nadaljujemo z aktivnostmi za zajezitev širjenja epidemije in nudenjem pomoči občanom občine Rogaška Slatina.

Sprejeti ukrepi za samoizolacijo se na ravni občine izvajajo, policija in javni uslužbenci medobčinskega inšpektorata jih dosledno nadzirajo in prispevajo k uvajanju reda.

Lokalne trgovine dosledno upoštevajo določila Odredbe o izvajanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Občini Rogaška Slatina, ki jo je župan, mag. Branko Kidrič, sprejel dne 19.3.2020.

Stanje testirane okuženosti v občini Rogaška Slatina na dan 25.3.2020 je 19 občanov. Čeprav je epidemija šele na začetku, je stanje, po oceni štaba, zaenkrat stabilno.

Občinska uprava se po vseh komunikacijskih kanalih še nadalje trudi širiti zavest o nujni potrebi po samoizolaciji.

Obveščanje javnosti še naprej poteka preko uradne spletne strani občine, jumbo plakatov in plakatov v centru, medijev in družbenih omrežij.

Dr. Tihomir Ratkajec je poročal o nasvetih, ki jih je v preteklem tednu  podal delovnim organizacijam glede organizacije dela v gospodarskih subjektih v izrednih razmerah – glej tudi  https:// www.anticovid.zmdps.si. Po prejetih pisnih poročilih gospodarskih družb je videti, da  so vsi gospodarski subjekti na območju občine delovne procese močno omejili oz. zmanjšali (namestitveni objekti so v celoti zaprti) in prilagodili zahtevam nujnih predpisanih ukrepov, s čimer se prispeva k večji samoizolaciji. Svetuje se prekinitev delovnega procesa v primeru, če z reorganizacijo dela ni mogoče doseči varnih delovnih razmer.

Na vse javne površine, igrišča in igrala, mestno tržnico, javne sanitarije in klopi v parku in promenadi smo izobesili dodatna opozorila o prepovedani uporabi in zadrževanju. Uporabo nadzoruje policija in delavci inšpektorata in redarstva, ki občasno nadzorujejo tudi združevanje na planinskih poteh.

Upravniki večstanovanjskih stavb so na poziv Občine Rogaška Slatina podali poročila o nameščenih opozorilnih pozivih v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb.  

Za varstvo otrok zaenkrat ni bilo izraženih potreb.

Javne storitve (preskrba s pitno vodo, odvajanje komunalnih odpadnih voda, odvoz smeti, preskrba z energijo, pogrebna služba) potekajo nemoteno.

Namestnik poveljnika Občinskega štaba civilne zaščite vodi evidenco zaščitnih sredstev Občine Rogaška Slatina, kot tudi vseh sredstev, ki so bila zagotovljena preko skupnega organa občinske uprave za področje civilne zaščite in požarne varnosti. Dodatna oprema se še vedno dobavlja, prav tako se zagotavlja za potrebe ustanov, ki so neobhodno potrebne za nemoteno oskrbo občanov.

Organizacija prostovoljnih dostav (zdravila, hrana) občanov v stiski poteka tekoče in organizirano, vsi prostovoljci so podali izjave v skladu z varstvom osebnih podatkov. Sveti krajevnih skupnosti, Rdeči križ in Župnijska Karitas so v pripravljenosti za pomoč na terenu v primeru širitve bolezni.  

V sklopu koordinirane humanitarne pomoči je zagotovljena tudi eventualno potrebna psihološka pomoč za občane, kontakti so dosegljivi na spletni strani Občine Rogaška Slatina. Znamo stopiti skupaj, stremimo k skupnemu cilju, ki je jasen in oprijemljiv:

zaustavimo širitev virusa Covid-19!

ostanimo doma in zaščitimo sebe in ne ogrožajmo šibkejših!  

bodimo solidarni in družbeno odgovorni: poskrbimo za to, da omejimo širjenje virusa, poskrbimo za tiste, ki potrebujejo našo pomoč!

 

 

 Roman Kropec

Poveljnik