Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

29. 03. 2020

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb (Uradni list RS, št. 37/20) z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določa obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb.

 

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo tako poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme v skupnih prostorih v in ob večstanovanjskih stavbah. Razkuževanje opravi upravnik sam ali zagotovi, da razkuževanje opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa razkuževanje opravi eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba.

Pogostost razkuževanja je v posamezni večstanovanjski stavbi odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

oprema v skupnih prostorih, ki jo je treba razkuževati:
kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo
ograje v večstanovanjski stavbi,
stikala za upravljanje in kabine dvigala,
stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Upravnik večstanovanjske stavbe z dvigalom  mora na vidnem mestu, pred vstopom v dvigalo večstanovanjske stavbe, namestiti tudi opozorilo z naslednjim besedilom:

»Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«

V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, morajo obveznosti iz tega odloka zagotoviti lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb v skladu s tem odlokom bo veljalo do prenehanja razlogov zanj, kar bo ugotovila Vlada Republike Slovenije s sklepom, ki ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. 

 

Vse se spreminja, spremenimo vse: bodimo samozaščitni in pozorni do zdravja drugih v svoji skupnosti, ostajajmo doma!