Javno zbiranje ponudb za oddajo v najem poslovnega prostora, KAVARNE V STOLPU KRISTAL ROGAŠKA SLATINA

15. 04. 2024

Občina Rogaška Slatina, Izletniška ulica 2, Rogaška Slatina, na podlagi 51. in 63. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/18, 79/18 in 78/23 – ZORR; v nadaljevanju ZSPDSLS-1), 16. do 18. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 31/18), objavlja

 

javno zbiranje ponudb za oddajo v najem

KAVARNE V STOLPU KRISTAL ROGAŠKA SLATINA

 

1. Ime in sedež organizatorja (upravljavca) javnega zbiranja ponudb: OBČINA ROGAŠKA SLATINA, Izletniška ulica 2, Rogaška Slatina.

 

2. Predmet oddaje poslovnih prostorov v najem in izhodiščna cena

 

Predmet oddaje v najem je nepremičnina: kavarna v STOLPU KRISTAL ROGAŠKA SLATINA, v skupni izmeri 148,0 m2, ki obsega:

• gostinski prostor (s prodajnim pult barom in kavarniškim delom) v izmeri 116,0 m2 in sanitarijami v izmeri 16,0 m2 v 1. etaži vrha Razglednega stolpa Kristal;

• tehnično shrambo v izmeri 12,0 m2 in garderobo v izmeri 4.0 m2 , v servisni etaži – pod 1. etažo vrha Razglednega stolpa Kristal.

 

Upravljavec oddaja nepremičnino iz prejšnjega odstavka za namen opravljanja gostinske dejavnosti - kavarna in slaščičarna.

 

Izhodiščna cena najema nepremičnin po tem razpisu znaša 1.930,00 EUR MESEČNO, brez DDV. Poleg najemnine je izbrani ponudnik dolžan plačevati tudi vse obratovalne stroške in javne dajatve povezane s predmetom najema.

 

3. Vrsta pravnega posla, ki je predmet javnega zbiranja ponudb

 

Najemna pogodba se sklepa za določen čas 2 (dveh) let. Po izteku najemnega razmerja za določen čas lahko upravljavec nepremično premoženje ponovno odda v najem.

Z najugodnejšim ponudnikom se bo sklenila pogodba v roku 15 dni po opravljeni izbiri najugodnejšega ponudnika. Če ponudnik (najemnik) ne podpiše pogodbe v navedenem roku se šteje, da je odstopil od ponudbe in upravljavec zadrži njegovo varščino.

 

4. Potrdilo o plačani varščini

 

Ponudnik mora plačati varščino v višini 3.860,00 EUR na transakcijski račun Občine Rogaška Slatina, štev. 0130-6010-0004-020, z obveznim sklicem na št. SI 00 714199, z navedbo »plačilo varščine za javno zbiranje ponudb za oddajo gostinskega lokala v najem«.

 

5. Pogoji sodelovanja

 

a) Plačana varščina se bo izbranemu ponudniku vračunala v zaračunano najemnino, neuspelim ponudnikom pa bo vrnjena brez obresti v roku 30 dni od dneva izbire najugodnejšega ponudnika.

b) Nepremičnina, ki je predmet tega javnega razpisa se daje v najem za najmanj izhodiščno mesečno najemnino za določen čas dveh let.

c) Najemnina nepremičnine, ki se oddaja v najem na podlagi tega razpisa, se obračuna in plačuje mesečno.

d) Ponudniki sami nosijo vse stroške v zvezi s pripravo ponudbe in kandidiranjem na tem javnem razpisu.

e) Na razpisu lahko sodelujejo ponudniki, ki so registrirani za opravljanje dejavnosti slaščičarne in kavarne (skupina 56.103 po Uredbi o standardni klasifikaciji dejavnosti (Ur. list RS, št. 69/07 in 17/08)). Ponudnik mora ponudbi priložiti ustrezno dokazilo o registraciji za opravljanje predmetne dejavnosti (samostojni podjetniki posamezniki in pravne osebe - potrdilo iz poslovnega registra in izpis iz zbirke listin - zadnji čistopis akta o ustanovitvi).

f) Na razpisu lahko sodelujejo samostojni podjetniki posamezniki ali pravne osebe, ki so na dan objave tega javnega zbiranja ponudb zavezanci za plačilo DDV in ki dokažejo, da v zadnjih 6 mesecih niso imeli neporavnanih obveznosti v skladu z Zakonom o davčnem postopku, Zakonom o izvršbi in zavarovanju in Zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih.

g) Na javnem razpisu lahko sodelujejo le tisti ponudniki, ki imajo poravnane zapadle obveznosti do Občine Rogaška Slatina.

h) Izbrani ponudnik mora obratovalni čas gostinskega lokala-kavarne in slaščičarne določiti tako, da bo le-ta odprta vse dni v tednu, najmanj pa v obsegu obratovalnega časa stolpa, to je v mesecih od aprila do oktobra od 10h do 20h, v mesecih od novembra do marca pa od 10h do 18h. Dokazilo: Izjava o sprejemanju pogojev (Priloga št. 3).

i) Ponudnik mora izkazati pozitivno poslovno poslovanje v letu 2023.

 

6. Oblika in pogoji pod katerimi morajo zainteresirani predložiti ponudbo

 

Ponudba mora vsebovati:

a) izpolnjen obrazec »Podatki o ponudniku« (Priloga št. 1),

b) ponudbeno ceno mesečnega najema nepremičnin iz prvega odstavka 2. točke tega razpisa, ki ne sme biti nižja od izhodiščne cene mesečnega najema, določene v 2. točki razpisa, na obrazcu »Ponudba« (Priloga št. 2),

c) izpolnjen obrazec »Izjava o sprejemu pogojev« (Priloga št. 3),

d) izpolnjen obrazec »Potrdilo Občine Rogaška Slatina, da nima zapadlih neplačanih obveznosti do Občine Rogaška Slatina« (potrdilo ne sme biti starejše od 20 dni) (Priloga št. 4),

e) dokazilo o plačani varščini,

f) izpis iz poslovnega registra za pravne osebe in samostojne podjetnike in izpis iz zbirke listin - zadnji čistopis akta o ustanovitvi, pri čemer izpis iz poslovnega registra ne sme biti starejši od 20 dni,

g) dokazilo, ki izkazuje, da ponudnik (pravna oseba ali samostojni podjetnik) v zadnjih 6 mesecih ni imel neporavnanih obveznosti v skladu z Zakonom o davčnem postopku, Zakonom o izvršbi in zavarovanju in Zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih: dokazilo za pravne osebe in za samostojne podjetnike je S.BON:1,

h) dokazilo, da je ponudnik zavezanec za plačilo DDV,

i) dokazilo, ki izkazuje, da ponudnikove odvisne družbe {pravna oseba) v zadnjih 6 mesecih niso imele neporavnanih obveznosti v skladu z Zakonom o davčnem postopku, Zakonom o izvršbi in zavarovanju in Zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih: dokazilo za pravne osebe je S.BON-1, obrazec S.BON-1 ne sme biti starejše od 20 dni,

j) Fotokopija Izkaza poslovnega izida za leto 2023.

 

7. Način in rok plačila najemnine

 

Najemnina bo najemniku obračunana enkrat mesečno, za kar bo najemniku posredovan račun, ki ga je slednji dolžan plačati v naslednjih osmih dneh oziroma skladno z valuto na računu na transakcijski račun Občine Rogaška Slatina, št. 0130-6010-0004-020. Plačilo najemnine v roku, ki je določen, je bistvena sestavina pravnega posla.

 

8. Postopek zbiranja ponudb in izbire najugodnejšega ponudnika

 

a) Svojo ponudbo (z dokazili in prilogami) morajo ponudniki priporočeno poslati v zaprti kuverti z oznako: »NE ODPIRAJ- JAVNO ZBIRANJE PONUDB ZA ODDAJO V NAJEM GOSTINSKEGA LOKALA V STOLPU KRISTAL ROGAŠKA SLATINA« na naslov: Občina Rogaška Slatina, Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina. Na hrbtni strani ovojnice mora biti označen polni naslov pošiljatelja. Rok za oddajo ponudbe je 06.05.2024 do 10.00 ure. Kot pravočasne se bodo štele ponudbe, ki bodo do navedenega datuma in ure prispele v na vložišče Občine Rogaška Slatina, Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina.

b) Pri javnem zbiranju ponudb kot ponudniki ne smejo sodelovati cenilec in člani komisije ter z njimi povezane osebe iz sedmega odstavka 51. člena ZSPDSLS-1. Najugodnejši ponudnik mora pred sklenitvijo pogodbe podati pisno izjavo, da ni povezana oseba po sedmem odstavku 51. člena ZSPDSLS-1.

c) Prepozno prispele ponudbe (nepravočasne ponudbe), ponudbe pod izhodiščno ceno (nepravilne ponudbe) in ponudbe, ki ne bodo izpolnjevale vseh razpisnih in drugih navedenih pogojev (nepopolne ponudbe), ne bodo upoštevane in bodo izločene iz nadaljnjih postopkov, o čemer bo upravljavec obvestil ponudnika. Ponudbe, ki bodo prispele po roku za oddajo ponudb iz 8.a. točke, bodo neodprte vrnjene ponudniku.

d) Ne glede na prejšnjo c) točko lahko ponudnik, ki je oddal ponudbo, ki vsebuje vse sestavine ponudbe, ima pa pomanjkljivo dokumentacijo, tako ponudbo dopolni do odpiranja ponudb.

e) Upravljavec na podlagi tega zbiranja ponudb ni zavezan k sklenitvi pogodbe o oddaji v najem nepremičnin z najugodnejšim ponudnikom in je takšna obveznost upravljavca vnaprej izključena. Upravljavec, oziroma župan ali komisija s soglasjem župana, lahko začeti postopek kadarkoli do sklenitve pravnega posla ustavi, ponudniki pa v tem primeru nimajo pravice do odškodnine, razen do vračila že vplačane varščine (brezobrestno).

f) Ponudba veže ponudnika do 30.7.2024 in do tedaj od nje ne more odstopiti ali jo na kakršenkoli drug način razveljaviti.

g) Odpiranje ponudb bo javno in bo opravljeno v sejni sobi Občine Rogaška Slatina (1. nadstropje), Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina, 06.05.2024, ob 10.15 uri.

h) Predstavniki ponudnikov se morajo v primeru prisotnosti pri odpiranju ponudb izkazati z osebnim dokumentom oz. pooblastilom ponudnika, kadar gre za pravne osebe. Neposredno pred začetkom javnega odpiranja ponudb se bo opravil popis navzočih na javnem odpiranju ponudb. Pravočasno prispele ponudbe bo obravnavala Komisija za ravnanje z občinskim premoženjem (v nadaljevanju komisija). 0 poteku javnega odpiranja ponudb se vodi zapisnik.

i) Izbrani ponudnik mora v roku 15 (petnajst) dni po opravljeni izbiri najugodnejšega ponudnika skleniti najemno pogodbo, ki jo pripravi upravljavec, v nasprotnem primeru lahko upravljavec k podpisu pogodbe pozove naslednjega najugodnejšega ponudnika in zadrži varščino ponudnika, ki pogodbe noče podpisati.

j) Po prejemu ponudb opravi Komisija dodatna pogajanja, da se doseže za upravljavca ugodnejša ponudba. Dodatna pogajanja se izvedejo na javnem odpiranju ponudb neposredno po odprtju vseh ponudb s ponudniki, ki so oddali pravočasno, popolno in pravilno ponudbo za najem. Za izhodiščno najemnino za pogajanja se določi izmed vseh ponudb (ki so pravočasne, popolne, pravilne) najvišja ponujena najemnina. Za ponudnike, ki se javnega odpiranja ne udeležijo, se šteje, da je njihova ponudba, oddana v zaprti kuverti, končna in da pri pogajanjih ne želijo sodelovati.

k) Merilo za izbor najugodnejšega ponudnika je najvišja ponujena mesečna najemnina. Če bo med prejetimi ponudbami, tudi po izvedenih pogajanjih, več najugodnejših ponudb, bo komisija vse najugodnejše ponudnike pozvala, da v roku 10 delovnih dni oddajo nove pisne ponudbe na enak način, kot je določeno v točki 8.a. Izbran bo ponudnik, ki bo ponudil najvišjo najemnino. V primeru, da je tudi v postavljenem roku prejetih več najugodnejših ponudb, se zemljišča oddajo v najem tistemu, ki je prvi plačal varščino (datum in ura prejema varščine na TRR najemodajalca).

l) Kontaktne osebe

Vsa dodatna pojasnila v zvezi z oddajo predmetnih nepremičnin v najem lahko zainteresirani ponudniki dobijo na Občini Rogaška Slatina, Izletniška ulica 2, 3250 Rogaška Slatina, tel. 03/81 71 700.

 

Številka: 35250-0002/2024

Datum:   12.04.2024                                                                                                               

 

Župan

                                                                                                                                  mag. Branko KIDRIČ