Leto Ele Peroci 2022

20. 01. 2022
Leto Ele Peroci 2022

V letu 2022 obeležujemo 100. obletnico rojstva v Rogaški Slatini rojene pisateljice Ele Peroci. S svojim bogatim ustvarjalnim opusom si zasluži posebno mesto v slovenskem prostoru, zato v Rogaški Slatini vstopamo v Leto Ele Peroci.

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam« so najbolj znane besede Ele Peroci. Z njenimi pravljicami, ki so doživele nešteto ponatisov, so zrasle številne generacije slovenskih otrok.

 

Ela Peroci se je rodila 11. februarja 1922 v Rogaški Slatini. Učiteljišče in gimnazijo je končala v Ljubljani. Najprej je bila učiteljica v več slovenskih krajih, od leta 1948 je kot novinarka delala v uredništvih mladinskih revij Pionir in Ciciban, od leta 1955 do leta 1962 v uredništvu Mladega sveta. Nato se je zaposlila v mladinskem izobraževalnem programu Radia Slovenija, kjer je delala kot urednica oddaje Radijska šola do upokojitve leta 1978.

 

Bila je predvsem uspešna in priljubljena mladinska pisateljica. Njena prva objavljena pravljica je bila Moj dežnik je lahko balon z ilustracijami Marlenke Stupica, ki je postala klasika med deli za otroke (od izida leta 1955 je bilo natisnjenih več kot sto tisoč izvodov). S prvo in naslednjimi knjigami (Hišica iz kock, Muca copatarica in številne druge) je izoblikovala privlačen tip sodobne mestne pravljice. Mnoge so objavljene v zbirki najlepših pravljic Ele Peroci Za lahko noč. Njena dela so vzbudila zanimanje in odziv tudi izven meja, saj so prevedena v več svetovnih jezikov.

 

Pisala je tudi pesmi (zbirki Rišem dan in Ko živim) ter prozo (Po šoli me počakaj) in besedila za televizijo.

 

Že leta 2019 so dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina predstavili idejo o obeležitvi obletnice rojstva Ele Peroci. Občina, javni zavodi s področja izobraževanja in kulture, Šolski center Rogaška Slatina, JSKD OI Rogaška Slatina in MSORS smo se združili in začeli pripravljati aktivnosti, ki bodo v tem letu potekale v znamenju Ele Peroci.

 

Že lani smo začeli z izbornim likovnim natečajem JSKD OI Rogaška Slatina Ela Peroci nekoč in danes za koledar 2022 ter likovne razglednice. Koledar 2022 krasi le nekaj izbranih prispelih del, katerih avtorji so vrtčevski in osnovnošolski otroci, dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina, člani DLLU Mavrica in občani Rogaške Slatine. Likovne razglednice bodo otroci na posebnem dogodku pisali znanim osebam po Sloveniji na dogodku 28. 1. 2022, z začetkom ob 18.00 v Knjižnici Rogaška Slatina, ko bo izšla priložnostna znamka Ele Peroci pri Pošti Slovenije.

 

Nekaj likovnih del bo razstavljenih v Mestni galeriji v Kulturnem centru, ki bo na ogled od 4. februarja pa do 19. marca. Eli Peroci bomo letos posvetili tudi osrednjo občinsko prireditev ob kulturnem prazniku 7. februarja 2022 ob 18. uri v Kulturnem centru.

 

Pustno povorko osnovnošolskih otrok, ki vsako leto poteka po Promenadi in Zdraviliškem parku, bodo letos na pustno soboto, 26. februarja, zaznamovali liki iz pravljic Ele Peroci. 

 

18. marca in 22. aprila bo v organizaciji Šolskega centra Rogaška Slatina v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekal simpozij na temo doživetega pripovedovanja pravljic, ki je namenjen vzgojiteljicam/vzgojiteljem, učiteljicam/učiteljem, knjižničarkam/knjižničarjem in drugim pripovedovalkam/pripovedovalcem pravljic.

 

Od kulturnega praznika (8. februarja) pa do svetovnega dneva knjige za otroke (2. aprila) bo v organizaciji Knjižnice Rogaška Slatina potekal natečaj za najboljšo pesem v sklopu festivala Mali Pranger – Ela, ki je poimenovan ravno po Eli Peroci. Na natečaju bodo lahko sodelovali vsi slovenski osnovnošolci. Zaključek z razglasitvijo rezultatov bo v mesecu maju.

 

To so dogodki, ki bodo zaznamovali prve mesece, jih bo pa v letu 2022 še kar nekaj, zato za več aktualnih informacij spremljajte naše spletne strani in socialna omrežja ter spletne strani in socialna omrežja naših javnih zavodov, s katerimi skupaj ustvarjamo to prav posebno leto Ele Peroci 2022.