Mednarodni filmski festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji

08. 06. 2022
Mednarodni filmski festival športnega  dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji

V občini Rogaška Slatina bo med 16. in 19. junijem zaživel prvi mednarodni filmski festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji.

Rogaška Slatina, 8. junij 2022 Mednarodni filmski festival, katerega slogan je »Culture Through Sport«, bo v svojem repertoarju predvajal več kot 35 igranih in dokumentarnih filmov na temo športa in olimpizma. Program ne bo le filmsko obarvan, ampak bo predvsem športen in igriv. Sobota, 18. junij, bo cela posvečena filmom in športu na temo olimpizma, predstavili se bodo športni klubi in društva Rogaške Slatine, organizirala pa se bosta tudi okrogla miza »ženske v športu« in podelitev priznanj slovenskim legendam lige NBA.

 

Zveza ŠKL je 23. novembra 2021, v okviru največjega svetovnega festivala športnih dokumentarnih in igranih filmov FICTS, uradno pridobila licenco tudi za Slovenijo, ki je s tem postala del filmske skupnosti 20 držav in kot 21. država prizorišče mednarodnega festivala. Mednarodni festival FICTS združuje po svetu 125 članic in se izvaja v 20 državah (Slovenija je tako postala 21.) in na petih celinah. Med mesti, ki že gostijo svoj športni filmski festival, se najdejo Peking, Rio de Janeiro, New York, Barcelona, Milano, Rotterdam, Kenija, Nica, Nagnano, Cortina d'Ampezzo, Beograd ... Organizatorji in partnerji festivala v Sloveniji so poleg Zveze ŠKL še Olimpijski komite Slovenije (OKS), Slovenska turistična organizacija (STO) in Občina Rogaška Slatina kot mesto gostitelja.

 

»Občina Rogaška Slatina se je že v preteklosti izkazala kot zelo dober organizator različnih športnih dogodkov, imamo bogato zgrajeno športno infrastrukturo in odlične športnike, zato partnerstvo v tem projektu razumemo kot nagrado za vse to.  Potrudili se bomo, da bomo šport in turistično destinacijo tudi skozi sodelovanje v tem projektu še dodatno promovirali.«

 

Na vabilo strokovne žirije pod vodstvom umetniškega direktorja Festivala gospoda Miroljuba Vučkovića, priznanega srbskega filmskega kritika in večkratnega člana žirij mednarodnih filmskih festivalov, kot sta festival v Berlinu in v Cannesu, so se odzvali  odlični režiserji s celega sveta. Tako da bo športni filmski festival prinesel nekaj težko pričakovanih mednarodnih naslovov, kot so One for All (filmski portret Madžara Árona Szilágyija, enega največjih sabljačev v zgodovini), Balandrau, Hell frozen Over (portret ledenega pekla v Pirenejih), On Your Marks (komični film o množični gimnastični predstavi v Pragi), Olga (švicarski celovečerni film o 15-letni ukrajinski telovadki, izgnani v Švico), Žućko (biografski film o jugoslovanski legendi košarke Radivoju Koraću), The Pygmalion effect (edinstven pogled v psihološki pojav, ki ga je uporabil Ante Kostelić, oče in trener Janice in Ivice Kostelića, s čimer sta postala olimpijska in svetovna prvaka), Doggy Love (češki dokumentarec o dirki s pasjo vprego), Fahim (igrani film o osemletnem šahovskem čudežu, dečku Fahimu, v katerem je šahovskega mentorja zaigral francoski igralec Gérard Depardieu) in tudi slovenskih naslovov (Moj novi cilj, Kristjan, Strast do letenja …).

 

»Program ne bo le filmsko obarvan, ampak bo predvsem športen, igriv in interaktiven, saj želimo našim obiskovalcem dati občutek, da so vključeni v program in da so aktivni del celotnega dogajanja,« je dejal direktor festivala Peter Majerle. Sobota, 18. junij, bo cela posvečena filmom in športu na temo olimpizma, predstavili pa se bodo tudi športni klubi in društva Rogaške Slatine. Pred VIZ II OŠ Rogaške Slatine se bosta izvedla tekmovanje v MDO za pokal Afrodita in mednarodni turnir I feel Slovenia Baseball 5. Na Zdraviliškem trgu bo potekala okrogla miza »Ženske v športu in trajnosti razvoj kot del olimpijskega gibanja«, katere glavni govornici bosta dr. Maja Zalaznik, redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja, in mag. Maja Pak, ki je ponovno zasedla mesto direktorice STO. Okrogla miza je zamišljena kot uvod v žensko evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga Slovenija gosti v novembru 2022. V soboto zvečer bo za vabljene na voljo tudi ogled dokumentarnega filma 2017, kateremu bo sledila tudi podelitev nagrad slovenskim legendam lige NBA za izredne dosežke v košarki in posledično prepoznavnost Slovenije v svetu. Celotno dogajanje bo popestreno tudi z glasbo in voditeljem, organizirane pa bodo tudi filmske projekcije na prostem.

 

V času festivala, med 16. in 19. junijem, si bo mogoče ogledati tudi dve razstavi posvečeni športu. Prva, fotografska razstava OKS – ZŠZ, ki je posvečena nacionalnem prazniku Dnevu slovenskega športa in je svojo pot začela premierno pred Predsedniško palačo v Ljubljani, bo na ogled postavljena v mestni galeriji v Kulturnem centru. V Anini galeriji na Zdraviliškem trgu pa bodo razstavljeni številni unikatni pokali, trofeje in protokolarna darila Rogaške Steklarne, ki so jih prejeli najboljši športniki, kulturniki in druge znane osebnosti.

Na zaključni slovesnosti, v nedeljo, 19. junija 2022, se bodo podelile naslednje nagrade: nagrada za najboljši dokumentarni dolgometražni film, za najboljši dokumentarni kratkometražni film, za najboljši celovečerni film, nagrada organizatorjev, nagrada mladih in nagrada za najboljši promocijski film (o športnih dogodkih ali organizacijah vezanih na šport). Vsi zmagovalni filmi bodo tudi imeli pravico zastopati Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala, medtem, ko bo najboljši film vseh kategorij prejel še nagrado »grand PRIX«.

 

Celoten program in opis filmov na: www.isff.si