Spodbujanje trajnostne mobilnosti tudi z brezplačnimi prevozi za starejše

17. 01. 2023
Spodbujanje trajnostne mobilnosti tudi z brezplačnimi prevozi za starejše

Za trajnostni razvoj je potrebno zasledovati celotno trajnostno verigo, katere pomemben člen predstavlja trajnostna mobilnost. Občina Rogaška Slatina izvaja brezplačen tedenski avtobusni prevoz za starejše. Mini avtobus s 16 sedeži (minibus) vozi vsako sredo dopoldan med 8.30 in 12.30 uro. Organizirane so tri avtobusne linije, ki peljejo skozi naselja vseh treh krajevnih skupnosti.

 

Občani bodo lahko vstopajo oziroma izstopajo na kar 51 postajališčih, ki so navedena v voznem redu. Minibus med 8.30 in 10.00 uro pobira občane po naseljih ter jih odpelje v Rogaško Slatino. Po prihodu v mesto je za opravke na voljo okoli od 1.5 do 2 uri. Ažuriran seznam postajališč z voznim redom je objavljen na spletni strani Občine Rogaška Slatina in na oglasnih tablah ob avtobusnih postajališčih.  

 

Aktivna mobilnost starejših se spodbuja tudi skozi sistem Izposoje koles. Uporaba številnih javnih kolesarskih poti ima vplive za zdravje in posameznikovo dobro počutje, prav tako pa prispeva k zmanjševanju ogljičnega odtisa. Električno kolo vsakemu kolesarju (mlademu ali starejšemu) bistveno podaljša in olajša doseg končnega cilja ter minimizira napor pri vzponih.

 

V letošnjem letu na območju občine pristopamo tudi k organizaciji mreže Prostofer, ki je nepogrešljiva za mobilnost starejših občanov zunaj organiziranih brezplačnih avtobusnih linij.