2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu – Zasveti v modrem

30. 03. 2023
2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu – Zasveti v modrem

Med nami živi vse več otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom in njihovih družin, ki živijo zelo drugačno življenje, kot ga pozna večina prebivalcev.  Družine, kjer ima nekdo od družinskih članov avtizem, imajo veliko skrbi, ki so povezane z zdravjem, vzgojo, izobraževanjem in zaposlitvijo tega družinskega člana. Veliko otrok, mladostnikov in tudi odraslih z avtizmom ter njihovih družinskih članov ima veliko stisk tudi zaradi tega, ker jih ožje in širše okolje ne prepozna kot pomoči potrebne, zato so pogosto spregledani in ne-vključeni v aktivno učenje, življenje in delo.

Avtizem je najhitreje rastoča, vseživljenjska razvojna nevrološka motnja, ki prizadene možgane pri procesiranju informacij. Prizadene več kot odstotek populacije, pogostost avtizma pa se je v zadnjih dveh desetletjih povečala za več kot desetkrat.

Mednarodna organizacija Autisim Europe, katere članica je tudi Zveza za avtizem Slovenije, vsako leto izbere določeno temo za svojo kampanjo. Letošnja poteka pod geslom »Gradimo vključujočo družbo za osebe z avtizmom« priložnost za razmislek o dosedanjem napredku skupnosti oseb z avtizmom in o delu, ki nas čaka za izboljšanje njihovih življenj.

Autisim Europe poziva evropske, nacionalne in regionalne oblikovalce politik ter druge zainteresirane strani, da zagotovijo polno uživanje pravic in potreb oseb z avtizmom v Evropi skladno s Konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (UNCRPD). UNCRPD je ratificiralo 45 od 46 držav članic Sveta Evrope, vključno z vsemi državami članicami EU (leta 2010).

V znak širjenja zavedanja o avtizmu ter ozaveščanju družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic bo tudi Občina Rogaška Slatina na predvečer 2. aprila in 2. aprila modro osvetlila občinsko stavbo in stavbo Kulturnega centra.