Kolesarska dirka Po Sloveniji – novinarska konferenca

23. 05. 2023
Kolesarska dirka Po Sloveniji – novinarska konferenca

V torek, 23. maja 2023, je na Aninem dvoru potekala novinarska konferenca, namenjena predstavitvi 29. dirke Po Sloveniji.

Na novinarski konferenci so sodelovali mag. Branko Kidrič,  Bogdan Fink in Maša Puklavec iz Slovenske turistične organizacije. Bogdan Fink je predstavil največji slovenski kolesarski dogodek, udeležbo na letošnji dirki, ki bo ena najmočnejših postaj serije UCI Europe Tour, ter druge zanimivosti.

Dirka se bo odvijala med 14. in 18. junijem in bo obsegala 5 etap v skupni dolžini okoli 833 kilometrov. V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Celja do Rogaške Slatine (188,6 km), druga etapa od Žalca do Ormoža (163,1 km), tretja etapa od Grosuplja do Postojne (173,4 km), četrta etapa od Ljubljane do Kobarida (165,6 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (142,6 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke.

Na dirki bo sodelovalo 20 ekip iz celega sveta, kar pomeni 140 kolesarjev. Udeležbo na dirki sta potrdila Luka Mezgec in Domen Novak. Dirko bosta v živo prenašala najbolj gledan evropski športni TV-kanal Eurosport in RTV Slovenija. S tem postavljamo Rogaško Slatino in Slovenijo na svetovni zemljevid dogodkov in omogočamo njeno dodatno prepoznavnost v svetovni javnosti.

Rogaška Slatina že 9 let aktivno sodeluje pri izvedbi dirke Po Sloveniji. V preteklih letih smo trikrat gostili zaključek ene od etap dirke. Tako bo tudi letos, ko bo 14. 6. 2023 v Rogaški Slatini organiziran cilj 1. etape dirke (Celje–Rogaška Slatina). Za nemoten potek dirke po občini bo letos skrbelo več kot sto prostovoljcev, zagotoviti pa smo morali tudi 60.000 evrov, in sicer iz občinskega proračuna 40.000 evrov, sponzorji bodo prispevali 15.000 evrov, preostali del pa bodo prispevali z delom. Sponzorji dirke so: MOS Servis, d. o. o., GIC gradnje, d. o. o., Kozmetika Afrodita, d. o. o., MC Holding, d. o. o., Aleš Tadina s. p., PANLES, d. o. o., TOTAL MONT, d. o. o., GES, d. o. o., Marjan Bračun, s. p., Andrej Jagodič, s. p., Zofija Škrabl, s. p., in Podoba, d. o. o. Za pokal ob razglasitvi zmagovalca etape bo poskrbela Steklarna Rogaška, d. o. o., podjetje Podoba, d. o. o., pa za reklamne storitve.

Na predstavitvi je župan mag. Branko Kidrič dejal, da tovrstno sodelovanje občini in turistični destinaciji prinaša posebno promocijo kraja ter ob tem dodaja: »Naš cilj pa je, da bi ‒ kot vrsto preteklih let ‒ skozi sodelovanje na tem projektu dodatno promovirali šport in trajnostno mobilnost.« Ob tem poudarja, da so v Rogaški Slatini med prvimi v Sloveniji že v letu 2003 pričeli graditi kolesarske steze in daljinske kolesarske povezave. Danes imajo zgrajenih 33 kilometrov različnih kolesarskih stez in poti, poleg tega pa ponudijo tudi katalog, v katerem je označenih 15 kolesarskih poti različnih težnostnih stopenj po obronkih cele občine.

Maša Puklavec iz Slovenske turistične organizacije je predstavila pomen dirke za slovenski turizem in vlogo, ki jo imajo naši športniki pri promociji Slovenije in vodilnih turističnih destinacij, med katere sodi tudi Rogaška Slatina.