17. september – Svetovni dan varnosti pacientov

15. 09. 2023
17. september – Svetovni dan varnosti pacientov

Svetovni dan varnosti pacientov letos poteka pod geslom »Glas pacientu!«, saj si prizadeva za opolnomočenje pacientov. Varnost pacientov je namreč pomembna vrednota zdravstva in najpomembnejša pacientova pravica.

Rdeča nit letošnje akcije je prizadevanje za opolnomočenje pacienta skozi upoštevanje njegovega glasu. S tem namenom na Ministrstvu za zdravje že pripravljajo aplikacijo, preko katere bodo lahko pacienti, svojci in zaposleni anonimno sporočali vse težave, ki so jih doživeli med zdravstveno obravnavo. To bo omogočilo korektivno in preventivno ukrepanje, hkrati pa bo aplikacija služila kot učna platforma za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. Varnost pacientov je namreč odgovornost vseh sodelujočih v zdravstveni obravnavi – prav pacienti sami pa lahko znatno pripomorejo k izboljšanju varnosti in kakovosti zdravstva. Pokazalo se je, da ima vključevanje pacientov in njihovih družin v zdravstveno oskrbo pomembno vlogo za varnost pacienta in pripomore k večji uspešnosti izidov zdravljenja ter seveda k večjemu zadovoljstvu pacienta.

V sklopu svetovnega dneva varnosti pacientov potekajo številne aktivnosti. Poleg konference z naslovom »Posvet pacientov s strokovnjaki« in  dnevov odprtih vrat številnih bolnišnic in zdravstvenih domov po Sloveniji, tudi oranžna osvetlitev pomembnih stavb. Občina Rogaška Slatina se akciji pridružuje tako, da bo v ta namen v nedeljo zvečer z oranžno barvo osvetlila občinsko stavbo in stavbo Kulturnega centra.