Projektu Dobimo se na vrtovih so se pridružili tudi v Rogaški Slatini

07. 06. 2024
Projektu Dobimo se na vrtovih so se pridružili tudi v Rogaški Slatini

Dobimo se na vrtovih je dogodek, s katerim poudarjamo bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi. Pobuda prihaja iz Francije, kjer že več kot dvajset let pripravljajo Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila tudi na druge evropske vrtove in parke, tako letos sodeluje že več kot 3000 vrtov in parkov iz 21 evropskih držav.

V letošnjem letu se je na povabilo javnega zavoda Arboretuma Volčji Potok, ki v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo koordinira pobudo v Sloveniji, odzvalo 30 vrtov in parkov v Sloveniji, med njimi (že drugič) tudi Občina Rogaška Slatina s predstavitvijo Zdraviliškega parka slatinski osnovnošolski mladini.

Letošnja tema dogodka je bila pet čutov v vrtu. Otroci so se ob poslušanju predavanja Andreje Mihelčič Koželj iz celjskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije opazovali park, občudovali vodni stolp v fontani, vonjali vrtnice, poslušali glasbo in poskušali edinstveni slatinski mineralni vodi Tempel in Donat.

Zahvaljujemo se vsem trem osnovnim šolam za udeležbo na dogodku ter Joštu Vaukanu in Emi Gotlin iz Glasbene šole Rogaška Slatina, ki sta z glasbeno spremljavo dogodek spremenila v prav posebno doživetje.