3. mednarodni festival športnega filma v Rogaški Slatini uspešno zaključili

28. 06. 2024
3. mednarodni festival športnega filma v Rogaški Slatini uspešno zaključili

Med 19. in 22. junijem 2024 je v Rogaški Slatini potekal 3. mednarodni festival športnega filma. Gostje letošnjega festivala so bili izjemni. Med nagrajenci so bili: teniška legenda Nikola Pilić, Alen Kobilica, Adolf Urnaut, Gorazd Kogoj, Jože Okorn, Katja Koren, Franci Pliberšek, Sara Isaković, dr. Srečo Zakrajšek in Marjan Jemec.

Legendarni teniški igralec in trener Nikola (Niki) Pilić, ki je prejel nagrado za izjemen prispevek k razvoju in promociji tega športa, je bil na otvoritvenem večeru festivala deležen tudi prav posebnega video posvetila, ki mu ga je v imenu tenisačev namenil njegov nekdanji učenec Novak Djoković.

Festivala so se udeležili še predsednik Olimpijskega komiteja Jamajke, legenda košarke Ivo Daneu, dr. Meta Zagorc, nogometaš zlate reprezentance Marinko Galič ter tudi predstavniki zvez Gold Wing in Corn Hole.

Poleg filmskega festivala je bila izvedena tudi Mini olimpijada in Zumba maraton, gostili so Gold Wing motoriste, ki so štiri dni bivali v Rogaški Slatini in jo spoznavali. Kot dodatna popestritev prireditve so bili letos na voljo še helikopterski panoramski prevozi za turiste in domačine.

Letos je komisija prejela 620 filmov, izmed katerih je bilo 40 finalistov. Filmski gostje, režiserji iz Anglije in ZDA, ki so prispeli v Rogaško Slatino, so poskrbeli, da so Rogaško Slatino postavili v sam vrh filmskih festivalov in tako tudi letos izpeljali vrhunsko prireditev.

Generalni sekretar FICTS iz Milana je poskrbel za veliko mednarodno promocijo festivala in tudi Rogaške Slatine, medtem ko je BBC iz Anglije gostil zmagovalce našega festivala in poskrbel, da smo bili 15 minut glavna tema v Angliji.

Zmagovalci 3. mednarodnega festivala športnega filma so:

  • najboljši celovečerni film: Peresno lahka,
  • najboljši kratkometražni film: Zaradi ljubezni do igre,
  • najboljši dokumentarni dolgometražni film: Niki Pilić ‒ legenda,
  • najboljši dokumentarni kratkometražni film: Parmakkaya,
  • olimpijski/paraolimpijski duh: Obrat,
  • šport in družba: Potiskanje ‒ od Rättvika do Kalifornije,
  • film in TV oddaje o ekipnih športih: Ragbi mesto,
  • hitre športne zgodbe: Enakonočni ogenj,
  • najboljši film po izboru gledalcev Planet TV: Motna voda,
  • SFF 2024 GRAND PRIX: Premikanje gora znotraj.

Vsi zmagovalni filmi bodo tudi imeli pravico zastopati Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala, medtem ko bo najboljši film vseh kategorij prejel še nagrado »grand PRIX«.

Veliko več o festivalu in zmagovalcih ter o samem dogajanju pa na internetni strani www.isff.si.