Kultura se prebuja

09. 06. 2020
Kultura se prebuja

Osrednji program Festivala Pranger, 17. srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, se bo tudi letos odvijal v Rogaški Slatini, med 7. in 11. julijem 2020.

 

Usmeritev Festivala Pranger je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Poezijo prevajati po manj uhojenih poteh. Izbrani jezik v letih 2020–2022 je nemščina.

 

Osmo leto zapored Festival Pranger gosti Društvo slovenskih pisateljev, ki bo na sklepni prireditvi festivala v petek, 10. julija 2020, ob 20. uri, v Kulturnem centru Rogaška Slatina podelilo Stritarjevo nagrado za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko.

 

Najmlajšim je namenjen program ELA – Mali Pranger, ki se bo letos znova odvijal ločeno od kritiškega dela festivala in v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina. Za najmanjše bralke in bralce je objavljen natečaj za otroško poezijo. Družine z otroki, mentorice ter mentorje bo Festival Pranger septembra povabil na svečano podelitev priznanj v Rogaško Slatino.

 

Kritikom-začetnikom je namenjena mentorska delavnica literarna kritika, ki bo izvedena po koncu ukrepov, povezanih s koronavirusom, in delavnica prevodna kritika, ki bo potekala jeseni.  Razpis za mlado kritiko je že  objavljen.  

 

Z MKC Maribor in festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru se Festival Pranger znova povezuje v projektu Oblečene knjige. Prangerjev izbor bo deležen ustvarjalne preobleke ovitka, s tem pa odpirajo pomembno polje za diskusijo: kakšno moč ima naslovnica za poezijo? Otvoritev razstave del dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina bo v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na Grajskem trgu, razstava pa bo na ogled tudi v času Prangerja v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

 

Vremenska napoved za konec tedna ni najboljša. Nič hudega! Knjižnica Rogaška Slatina ponuja kopico odličnih knjig. Knjiga je lahko naša prijateljica, sogovornica, vodnica po svetovih daleč tam zunaj ali globoko tam notri, učiteljica, terapevtka, navdihovalka, kratkočasnica in še mnogo, mnogo več.