Občina Rogaška Slatina prejela plaketo Brez plastike

11. 06. 2020
Občina Rogaška Slatina prejela plaketo Brez plastike

Skupnosti občin Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor sta novembra lani podpisala sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah.

K dogovoru, ki je prostovoljen lahko občine pristopijo kadarkoli, če v okviru svojih aktivnosti organizirajo različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor).

Občina Rogaška Slatina je pristopno izjavo k dogovoru podpisala 4. marca 2020, v začetku junija pa smo prejeli plaketo brez plastike za enkratno uporabo na dogodkih. Smo ena izmed 50-ih slovenskih občin, ki smo do zdaj pristopile k sporazumu. Postopno smo začeli tudi na naših dogodkih ponujati pijačo, ki je v okolju prijazni trajnostni embalaži. S temi aktivnostmi želimo prispevati k povečanju ozaveščanja o resnosti problematike in posledicah prekomerne uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Prekomerna uporaba plastike ima namreč negativen vpliv na okolje, zdravje in gospodarstvo. Verjamemo, da lahko tudi z majhnimi dejanji prispevamo k zmanjšanju onesnaževanja s plastiko, ki predstavlja enega izmed velikih okoljskih izzivov našega časa.