V prazničnem decembru tudi pozornost starejšim

27. 11. 2020
V prazničnem decembru tudi pozornost starejšim

Dragi starejši občani,

 

praznični december je pred vrati. Kot večina leta bo tudi ta precej drugačen od tistih, ki smo jih bili vajeni doslej. Epidemija Covid-19 je namreč pustila pečat na vseh ravneh našega življenja. Po 25 letih prvič ne bo srečanja starejših, ko smo ob kulturnem programu, ki so ga pripravili otroci slatinskih osnovnih šol in Šolskega centra, ter pogostitvi in druženju na I. osnovni šoli preživeli nekaj brezskrbnih uric.

 

Razvedrilo v teh časih bi nam vsem prišlo še kako prav, vendar je tokrat na prvem mestu skrb za zdravje. To pa ne pomeni, da smo pozabili na vas. Zavedamo se, da tvorite pomemben segment naše družbe in ga bogatite s svojimi sposobnostmi, izkušnjami in modrostjo. Zagotavljanje blaginje in kakovosti življenja skozi različna obdobja staranja postavlja pred nas velik izziv. Zato si prizadevamo, da bi k že obstoječim vsebinam za starejše, kot je možnost vključevanja v univerzo za tretje življenjsko obdobje, društvo upokojencev, koriščenje storitev institucionalnega varstva, pomoči na domu idr. dodali še oskrbovana stanovanja. S tem bi tistim starejšim, ki so zaradi zadovoljivega duševnega in telesnega počutja še vedno samostojni in so sposobni plačevati najemnino in ostale stroške, ponudili možnost kakovostnega preživljanja starostnega obdobja v primerno urejenih prostorih ter okolju, ki je varno in prilagojeno njihovim potrebam. Odločitve in zmožnosti, kako preživeti jesen življenja, so namreč različne.

 

Pri vsem tem pa igrajo najpomembnejšo vlogo ljudje, ki nas obdajajo. Ljudje smo družabna bitja in potrebujemo socialni stik. Zato upamo, da imate v teh časih ob sebi koga, s katerim preživljate svoje dneve in si lahko z njim delite lepe spomine. Spomini so namreč pomemben vir življenjske moči in pozitivno vplivajo na naše dobro počutje. Verjamemo, da se med njimi najde tudi kakšen lep spomin na naša skupna druženja.

 

Želimo si, da bi bilo ukrepov, ki nam v tem trenutku krojijo življenje, čim prej konec, in verjamemo, da se bomo prihodnje leto lahko ponovno družili. Do takrat pa ostanite zdravi.

 

mag. Branko Kidrič, župan

 

 

Utrinki iz preteklih srečanj starejših …